Tre Kronor vann VM-genrepet mot Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sista matchen inför VM. Då besegrade Tre Kronor regerande världsmästaren Finland med 3-2.

– Jätteglad över vinsten. Sett över de här tre matcherna är vi värda att vinna idag. Jag är stolt över grabbarna, vi har kommit en bra bit i vårt lagbygge, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till SVT Sport.

Sverige inledde Carlson Hockey Games med två förluster, 4-6 mot Ryssland och 2-3 mot Tjeckien efter förlängning.

Men när Finland stod för motståndet idag, i genrepet inför VM, kom äntligen en blågul seger.

Ishockey-VM

1-0 kom efter sju minuters spel när Tre Kronor för första gången i matchen fick chansen i powerplay. Nils Lundkvist testade skott och Skellefteås Jesper Frödén kunde trycka in returen.

– Det var skönt att vi fick dit en puck i första, men vi har mer att hämta i powerplay. Vi slarvar lite i passningsspelet, konstaterar målskytten Frödén i periodpausen.

Inför den tredje perioden var ställningen 1-1. Men efter en fin soloprestation från egen zon kunde Filip Hållander skjuta in 2-1 och Tre Kronor återtog ledningen.

Med två minuter kvar att spela plockade Finland ut målvakten, Sverige krigade till sig pucken och kunde sätta 3-1 i tom kasse.

Finland lyckades dock få in ett tröstmål – i matchens allra sista sekund. Oliwer Kaski laddade och matchens klart hårdaste skott träffade stolpen. Jere Sallinen kunde sedan peta in returen till 3-2.

Ishockey-VM, som sänds i SVT, inleds den 21 maj.

För Tre Kronor väntar nu resa till Riga, två dagar i karantän och sedan fyra träningsdagar innan det är dags för VM-premiären mot Danmark den 22 maj.

– Under de här fyra dagarna ska vi gnugga vidare på vårt spel och nöta på detaljer och så vidare. Vi har en hel vecka att förbereda oss på, säger Garpenlöv

Carlson Hockey Games

Sverige logo

Sverige

3 - 2

Finland logo

Finland

1-0, 0-1, 2-1
Prag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet