Tre magiska minuter tog Tre Kronor till VM-final

Sverige vann VM-semifinalen med de sanslöst stora siffrorna 6-0 mot USA. Detta grundlagt efter tre mål på 3.07 i mitten av den andra perioden då Tre Kronor gick från 1-0 till 4-0. Nu väntar final mot Schweiz i Köpenhamn under söndag kväll. Nedsläpp 20.15.

Målvakten Anders Nilsson stod emot den amerikanska anstormningen i början av matchen och gav Sverige ett lugn.

– Det var viktigt för mig och hela laget och det var härligt att höra hur fansen skrek mitt namn. Det var extra adrenalin och hoppas att de kommer i  morgon också, säger Nilsson leende till SVT Sport medan fansen skriker ekande i bakgrunden.

Ishockey-VM

Nilsson valdes till matchens lirare och hyllades av lagkamraterna.

– Det känns jättebra och det är en väldigt bra genomförd match av oss. Vi har en målvakt som står på huvudet och vi sätter våra chanser, säger tvåmålsskytten Viktor Arvidsson.

Vid 2-0 stötte Mikael Backlund högt upp i egen zon och fick till en spelvändning och hårt trängd fick han iväg ett avslut mot Keith Kinkaid i USA-kassen som föll omkull och på returen höll sig Magnus Pääjärvi framme och vispade in pucken och gjorde ett mycket viktigt mål för Sverige. Det målet gjordes i spel fyra mot fem.

2.56 senare gjorde Patric Hörnqvist 3-0 efter ett fint samarbete framför kassen med Mikael Backlund i powerplay. Blott elva sekunder senare kom Mattias Janmark loss i ett friläge och han drog med sig pucken som gled in i mål för 4-0.

USA chansade med tidigt uttagen målvakt

I tredje perioden chansade USA och plockade ut målvakten Kinkaid tidigt. Det utnyttjade Viktor Arvidsson som lade in 5-0 från blålinjen med nästan nio minuter kvar att spela. Med knappt tre minuter kvar satt Adrian Kempe 6-0 vid bortre stolpen efter en öppnade passning från högersidan av Mikael Backlunds, hans tredje assist i dag.

Sverige har nu chansen att försvara titeln från Köln förra året.