Tre poäng av Bäckström i storseger

Uppdaterad
Publicerad

Nicklas Bäckström och hans Washington kan åka till Las Vegas och kamma hem jackpotten, Stanley Cup-bucklan.

Bäckström spelade fram till tre av målen när Washington tog en storseger över Vegas med 6–2 och gick fram till 3–1 i matcher.

– Bättre att leda med 3–1 än att ligga under eller att det är lika, säger Nicklas Bäckström till SVT Sport.

Natten till fredag kan Washington avgöra finalserien i Nevadaöknen. Mot ett Vegas som för första gången på tre månader förlorat tre matcher i rad. Skrällaget, som tagit sig till final under debutsäsongen, började den fjärde finalen med att rada upp heta chanser. Men allt missades.

James Neal stod för den värsta när han lyckades pricka stolpen då Washingtonmålvakten Braden Holtby var överspelad och hela målet öppet.

– Vi har lite flyt där men vi kommer inte be om ursäkt för det. Vi tar den, säger Bäckström.

Snabba mål

När Vegasbacken Colin Miller tog en odisciplinerad trippingutvisning var det startskottet på en enorm urladdning från Washington med tre mål på knappt tio minuter:

Nicklas Bäckström spelade i det numerära överläget fram Jevgenij Kuznetsov vars skott räddades av Vegasmålvakten Marc-Andre Fleury, men TJ Oshie slog in returen. Då visade klockan 9.54.

Drygt sex minuter senare väggspelade Tom Wilson med Kuznetsov och sköt 2–0.

Med bara 21 sekunder kvar av öppningsperioden lyfte Devante Smith-Pelly in 3–0.

– Det är otroligt kul att spela hockey just nu. Det är det här man spelar för, Stanley Cup-final, så det är bara att fortsätta njuta och köra på, säger Bäckström.

I den andra perioden fortsatte Vegas att skapa chanser, men storspelande Holtby räddade eller också hade han hjälp av stolparna.

Kuznetsov dominant

När Capitals fick sitt andra numerära överläge small det igen och backen John Carlson sköt 4–0.

Jevgenij Kuznetsov fortsätter att dominera och leder slutspelets poängliga. Han svarade för fyra assist och är nu uppe i 31 poäng (12+19). TJ Oshie stod för ett mål och två assist.

Vegas fick hål på Holtby två gånger i den tredje perioden och hyfsade siffrorna. James Neal sköt 4–1, men det var så dags då och hans jättemiss i första perioden överskuggade reduceringen. Reilly Smith gjorde 4–2, vilket bröt den två matcher långa måltorkan för förstakedjan där också målkungen William Karlsson och Jonathan Marchessault spelar.

Men sedan spelade Bäckström fram till både Michal Kempnys 5–2 och Brett Connollys 6–2. Passningskungen från Gävle har nu gjort sex finalpoäng, ett mål och fem assist.

– Det var kanske inte så många som trodde på oss mot Colombus, inte mot Pittsburgh heller. Sen låg vi under mot Tampa också men vi visar att vi aldrig ger upp och aldrig viker ner oss, säger Bäckström.

Nästa final spelas natten till fredag i Las Vegas och då kan Bäckström tillsammans med forwardskollegan André Burakovsky och backen Christian Djoos få fira Washingtons första Stanley Cup-titel i historien.

– Känns som att hela slutspelet har vi spelat med bra självförtroende hela tiden så det hoppas jag att vi kan fortsätta med. Känns som att alla formationer kör bara på och vill göra mål och vill spela bra defensivt också, säger Bäckström.

– Det är så man vinner matcher att alla är med och bidrar och alla spelar bra defensivt sen tycker jag att Holtby har spelat bra där bak också men det gäller att vi fortsätter.

Finalserien i Stanley cup

Finalserien (svenska tider):

Final 1: Vegas–Washington 6–4.

Final 2: Vegas–Washington 2–3.

Final 3: Washington–Vegas 3–1.

Final 4: Washington–Vegas 6–2.

Final 5, 8 juni 02.00: Vegas–Washington.

Ev final 6, 11 juni 02.00: Washington–Vegas.

Ev final 7, 14 juni 02.00: Vegas–Washington.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.