Tre poäng av Matthews när Toronto nollade dubbla mästarna Tampa

Uppdaterad
Publicerad

Auston Matthews gjorde två mål och passade till ett när Toronto slog det dubbla regerande mästarlaget Tampa Bay med 5-0 när den första matchen i åttondelsfinalen i Stanley Cup spelades.

– Vi spelade snabbt och hittade varandra på ett bra sätt. Vårt spel i boxplay var fantastiskt och Jack Campbell var otrolig i målet och vi kunde utnyttja våra lägen men det är en lång serie, säger Auston Matthews till Toronto Sun efter den första match i bäst av sju-serien.

Det var klasskillnad i natt.

Tampa fick ändå tidigt i matchen ett fem minuter långt powerplay men hölls nere till två skott mot Jack Campbell i Torontomålet, som kunde hålla nollan för andra gången i en slutspelsmatch efter att bara ha behövt rädda 24 skott. Laget klarade även ytterligare fyra boxplay hemma i Scotiabank Arena.

– Det grabbarna gör är smittsamt för laget. Du ser en kille som offrar sin kropp, blockerar skott eller bara gör ett fantastiskt försvarsspel och bryter ner deras farliga powerplay, säger en nöjd Campbell till Toronto Sun.

Hyllades av presidenten förra veckan

– Det gör att du vill göra ditt jobb ännu mer. Vi gnuggade bara på, försökte göra så gott vi kunde för varandra och det gav resultat, fortsätter Campbell.

William Nylander var nära att göra 2-0 efter en snabb omställning men friläget klarades av Andrej Vasilevskij. Även Pierre Engvall fanns med som svenskt inslag för Toronto.

David Kampf gjorde 3-0 i boxplay när han snodde åt sig pucken av Victor Hedman vid blålinjen och kunde få fri isyta och sätta pucken bakom Andrej Vasilevskij.

– Jag vet inte om Toronto behövde vara så bra för att slå oss ikväll, säger Tampas tränare Jon Cooper.

Tampa Bay hyllades av president Joe Biden för sina dubbla Stanley Cup-titlar 2020 och 2021 förra veckan vid en ceremoni i Vita huset.

Tampa Bay i Vita huset:

NHL

Toronto Maple Leafs logo

Toronto Maple Leafs

5 - 0

Tampa Bay Lightning logo

Tampa Bay Lightning

1-0, 3-0, 1-0
Scotiabank Arena, Toronto
Publik: 19338

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.