Oskarshamn vann Smålandsderbyt efter straffar. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Tung derbyförlust för Växjö i Jönssons debut

Efter ett decennium med Sam Hallam kom Växjö till spel i en SHL-match med en ny tränare i båset. Efterträdaren Jörgen Jönsson fick uppleva en svängig premiär som slutade med förlust.

– Kul att vi drog längsta strået, säger Robin Norell, back och målskytt hos segrande Oskarshamn, efter straffvinst med 5–4.

Jörgen Jönsson har, som spelare, bland annat vunnit OS-guld, VM-guld och SM-guld under samma säsong. Nu har han även varit huvudtränare under en SHL-match.

– Det var jättekul. Jag har varit nervös, men kände mig lugn, förklarar Jönsson efter debuten.

SHL-premiär och Smålandsderby i en och samma match betydde lapp på luckan, 3 275 åskådare, i Oskarshamns arena. Den förväntansfulla publiken behövde inte vänta länge på matchens första mål. Efter 2.42 petade Martin Lundberg in en sargretur och Växjö var i ledning.

Norell på offensiven

Drygt två minuter in i den andra perioden tog Oskarshamns back Robin Norell tag i pucken i egen zon och skrinnade på. Väl i anfallszon serverade Norell en ”macka” till lagkamraten John Dahlström som höll sin klubba i isen – 1–1 på resultattavlan.

Bara några minuter senare höll sig Robin Norell åter framme i offensiv zon. Skottet från blå linjen var stenhårt och nådde nätmaskorna bakom Växjös målvakt Emil Larmi.

– En lyckoträff, kul att se den gå in, säger Norell.

Bara 15 sekunder in i den tredje perioden nätade Manuel Ågren, Växjös nyförvärv i SHL-comeback efter lång skadefrånvaro, mot sin moderklubb Oskarshamn. Drygt tre minuter senare satte Tobias Rieder gästerna i ledning.

Växjös glädje varade i 17 sekunder, tills Oskarshamns Ahti Oksanen kvitterade till 3–3.

– En frejdig tillställning, säger Jörgen Jönsson om den chansrika och svängiga matchen.

Ett av lagen skulle lämna premiären med fler poäng än det andra gänget. Med 8.51 kvar av den tredje perioden gav Dan Sexton Växjö ny ledning.

”Rätt desperation”

Men i periodens slutskede tog Oskarshamn ut sin målvakt och Jiri Smejkal lyckades kvittera.

– Vi visade rätt typ av desperation, säger Oskarshamns tränare Martin Filander om sitt lags återkomst i kampen om poängen.

Straffar fick skilja lagen åt och där var Ahti Oksanen kyligast för dagen.

– Det är häftigt, man tar alltid med sig en vinst och de bra sakerna, säger Robin Norell.

Under upptaktsträffen inför SHL-premiären tippade en hel del att Oskarshamn kommer att tvingas kvalspela till våren.

– Alla får säga sitt, vi tar det som extra energi att folk ser ner på oss, säger Norell.