TV-pucken: Hockeyfest, stora känslor och blivande stjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1959 har tv-publiken fått se blivande stjärnor göra upp i den prestigefyllda turneringen TV-pucken. SVT har gjort en djupdykning i arkivet och plockat fram tv-puckshögarna, de snyggaste målen och små spelare som ska bli världsstjärnor.

Peter ”Foppa” Forsberg var med i den extremt talangfulla årgången Ångermanland 1988.

– Det var en otrolig känsla man fick vara med på tv och såna grejer. Det var otroligt skoj faktiskt.

TV-pucken

För de flesta av spelarna innebär TV-pucken en första kontakt med tv-kameran. För några är det början på en en lång hockeykarriär.

– Jag minns när jag var med i semifinal och insåg att det var direktsänt på tv. jag kollade på kamerorna med de röda lamporna och det var otroligt spännande. Det var ett lyft att inse att det var fler som var intresserade än morsan och farsan på läktarna, säger Mats Sundin som vann TV-pucken med Stockholms lag 1986.

I minidokumentären får vi även se TV-pucksspelarna som senare utmärkt sig i andra idrotter – fotboll, innebandy och speedway, och killen som blev målskytt i både tv-pucken och elitserien samma dag.

Se minidokumentären i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-pucken

Mer i ämnet