USA sköt sig till kvartsfinal

USA hade kniven mot strupen mot Tyskland och behövde viktiga poäng för att trygga en kvartsfinalplats.

Med två perioder spelade var ställningen ”bara” 1-1. Då steppade amerikanerna upp och rakade in två viktiga mål.

Amerikanerna klev ut på VM-isen med hopp om att säkra en plats i kvartsfinalen. Tyskland klev ut med en bultande revanschlusta efter gårdagens tokförlust mot Kanada med 8-1.

Två grundförutsättningar som resulterade i en jämn och böljande match. Men där USA till slut kunde punktera matchen i slutperioden och vinna med 3-1.

Ishockey-VM

”Förvånansvärt jämn period”

Med två perioder spelade var ställningen 1-1, där båda lagen haft farliga lägen. Skottstatistiken: 11-11.

– Det är en förvånansvärt jämn period. USA för spelet något, men det är ganska förväntat. Tyskland försvarar sig bra, kommenterar SVT:s expert Staffan Kronwall.

I tredje började USA känna kniven mot strupen. Laget möter tufft motstånd i form av Kanada i sista gruppspelsmatchen, och behövde viktiga poäng i dag för att undvika ett fiasko.

Pressen gav resultat för amerikanerna

Då klev James van Riemsdyk fram. Philadephia Flyers vänsterforward, som redan gjort USA:s 1-1-mål i matchen, stod för en superpass till Dylan Larkin som satte pucken i krysset. Larkins tredje mål i VM.

– Vi visste att vi hade två tuffa matcher i Tyskland och Kanada, och att det är svårt att ta en plats i kvartsfinalen. Så att vinna är jättestort, säger Larkin till SVT Sport.

Övertaget lättade på trycket för ett dittills pressat USA, som innan matchen var slut även kunde utöka i power play efter skott av Jack Eichel. Tyskarna behöver inte deppa alltför mycket över förlusten, då laget sedan innan har tryggat en slutspelsplats.