U18 för damer som skulle arrangerats i Sverige ställs in. Foto: TT

Damernas U18-VM i ishockey ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av den rådande coronapandemin har det internationella ishockeyförbundet beslutat att ställa in U18-VM för damer säsongen 2020/2021. Mästerskapet skulle ha spelats i Linköping och Mjölby strax efter nyår.

U18-VM för damer var planerat att spelas i Linköping och Mjölby den 5–12 januari 2021. Idag står det klart att mästerskapet ställs in på grund av coronapandemin.

”Tråkigt besked att få”

Beslutet togs på IIHF:s möte i tisdags.

– Det är såklart ett tråkigt besked att få. Vi, tillsammans med arrangörsstäderna Linköping och Mjölby samt Östergötlands ishockeyförbund har sett fram emot att få arrangera det här mästerskapet på hemmaplan. U18-VM är en viktig del i att ytterligare stärka och bygga svensk flick-och damhockey. Med det sagt så har vi också stor förståelse för beslutet utifrån tiderna vi just nu lever i, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Fler mästerskap ställs in

Damernas U18-VM i Sverige är inte det enda världsmästerskapet som ställs in denna säsong. Alla U18- och U20-mästerskap för damer ställs in liksom de lägre divisionerna i herrarnas U20-mästerskap.

Undantagen är herrarnas U18-mästerskap som fortfarande planeras till våren, och den högsta divisionen i U20, där Sverige spelar, som avgörs runt årsskiftet i Kanada.

”Det känns tråkigt”

Som tidigare kommunicerats skulle SVT ha producerat och sänt samtliga Sveriges matcher samt finalen av mästerskapet.

– Vi hade kommit långt med planeringen av den största TV-satsningen någonsin på ett U18-VM, så det känns tråkigt att inte få genomföra detta i januari. Men vi hoppas att Sverige får möjlighet att stå värd för mästerskapet 2022 istället och då kommer vi på SVT att vara på plats med samma engagemang och driv igen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Arrangerar 21/22 istället?

Sannolikt kommer Sverige att få en ny möjlighet att arrangera U18-VM nästa år.

– Med anledning av att mästerskapet ställs in så är det troligt att vi kommer att få frågan om att arrangera mästerskapet säsongen 2021/2022. Om vi får frågan och erbjudandet så får vi värdera möjligheten att arrangera mästerskapet som då faller under samma period som U20-VM i Göteborg. Vi ser i grunden positivt på att arrangera mästerskapet men vi får som sagt invänta en sådan fråga från det internationella förbundet, säger Olof Östblom.

MER ISHOCKEY

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Anderssons lista inför SHL-säsongen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer