Sveriges målvakt Ida Boman och Klara Kenttälä under uppvärmningen inför ishockeymatchen mellan Sverige U18 och Finland U18 den 7 november i Enköping i november 2019. Foto: TT Nyhetbyrån

U18-VM till Sverige – sänds i SVT

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att Sverige ska arrangera damernas U18-VM i januari 2021.

Mästerskapet kommer att sändas av SVT Sport.

– Vi ser verkligen fram emot att visa Sveriges många talangfulla juniorer och blivande stjärnor i Damkronorna för vår stora, breda publik, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

5-12 januari 2021 kommer mästerskapet att avgöras i Linköping och Mjölby.

– Vi ser att svensk flick-och damhockey utvecklas och intresset växer med det. Vi har en av världens bästa ligor i SDHL och under förra säsongen blev TV-pucken en turnering för både flickor och pojkar. Där tror jag det var många som fick upp ögonen för hur hockeyn utvecklats på flicksidan, säger Olof Östblom, ansvarig på Svenska ishockeyförbundet för mästerskapet, och lägger till:

– Därför känns det mycket inspirerade att få visa upp världens bästa juniorer för den svenska hockeypubliken.

Världens bästa nationer deltar

Det svenska U18-landslaget har slutat femma de två senaste VM-turneringarna. En gång har Sverige gått till final, 2017/18.

Världens bästa nationer deltar: Kanada, USA, Finland, Ryssland, Sverige, Schweiz, Tjeckien och Slovakien. Och nu kommer även tv-produktionen att bli av toppklass.

– Vi vet att ett hockey-VM på hemmaplan alltid engagerar och därför känns det väldigt kul att berätta att vi sänder alla Sveriges matcher samt finalen från U18-VM. Vi ser fram emot att visa Sveriges många talangfulla juniorer och blivande stjärnor i Damkronorna för vår stora, breda publik, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson, och fortsätter:

– Förra året var tv-produktionen så dålig att den inte gick att visa men nu ska vi på SVT lyfta nivån och göra en tv-produktion värdig världens bästa juniorlandslag på damsidan. Vi ser också ett internationellt intresse, från andra tv-bolag, att ta del av tv-produktionen vilket så klart är glädjande.

– SVT har länge haft som mål att nå en jämställd sportbevakning och nu börjar vi se fler tv-bolag runt om i världen som visar ett ökat intresse för damidrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.