Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Lundberg vill se tacklingar även i landslaget. Foto: Bildbyrån

Ulf Lundberg vill se tacklingar i landslaget: ”Hoppas verkligen IIHF putsar till reglerna”

Uppdaterad
Publicerad

Tacklingar är från och med den här säsongen tillåtna i SDHL. Men inom landslagsishockeyn är det fortfarande förbjudet. Där vill Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg se en förändring.

– Jag hoppas verkligen att IIHF (internationella förbundet) putsar till reglerna, säger han till SVT Sport.

Nu har över en halv säsong spelats sedan tacklingar tilläts i SDHL. Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg ser enbart fördelar med förändringen.

– Jag tycker att det är väldigt positivt. Det blir ett betydligt mer naturligt närkampsspel. Jag ser också att kreativiteten premieras. Man måste ha en tanke när man går in i situationer. Man måste också skydda sig själv. Det jag ser i Nordamerika är väldigt likt som det spelas i SDHL. Jag vet att de flesta spelarna verkligen vill ha det så, säger han.

Damkronorna

Att det inte är samma regler som gäller i landslaget kan vålla problem, menar Lundberg.

– Jag ser att det är väldigt svårt för domarna att lägga en nivå, vad är utvisning och inte?

Lundberg tycker att Damkronorna är duktiga på det fysiska spelet och han tror därmed att en förändring även inom landslagsishockeyn skulle gynna Damkronorna framöver.

– Jag tror faktiskt det. Det kommer gynna sporten definitivt och vi är ju långt fram i införandet av det, säger han.

Nästa vecka spelar Damkronorna en femnationsturnering i Tyskland. Det är den sista turneringen inför VM i Kanada i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet