Förbundskapten Tomas Montén. Foto: Bildbyrån

Coronasmitta i JVM-laget – Wallinder lämnar

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset fortsätter att spöka för Juniorkronorna.

Nu tvingas Modobacken William Wallinder lämna truppen efter att ha smittats.

– Jättetråkigt, säger förbundskapten Tomas Montén till SVT Sport.

Sedan tidigare har stjärnorna William Eklund och Karl Henriksson tvingats tacka nej till junior-VM i ishockey på grund av corona.

Och Sverige fortsätter att hämmas av viruset.

När laget samlades i Stockholm under söndagen kom indikationer på att fler var smittade, något Sportbladet var först att rapportera om, och det visade sig vara William Wallinder och ytterligare en person runt laget.

De isolerades och har inte följt med resten av truppen till förlägret i Sundsvall.

De tog sig hem för egen kraft. De har inte träffat laget sedan i går när de kom och gjorde testet, säger Tomas Montén och fortsätter:

– Vi fick testsvaren för en liten stund sedan. Jättetråkigt, men det är därför vi har testerna. Jag vet inte om det är några fler, våra testresultat håller på att komma in, men vi har hållit spelarna och ledarna åtskilda och avvaktar testerna innan vi beslutar om träning i morgon och hur vi går vidare, fortsätter förbundskaptenen när han pratar med SVT Sport vid 21-tiden på måndagen.

”Svårt att se det”

Montén är inte orolig för mer smitta inom laget.

– Nej, jag tror inte … det är helt spekulativt från min sida, men känslan är att det som kommer in nu är det som spelarna har med sig hemifrån. Jag har svårt att se att de som kom i går har hunnit smitta någon övrig i truppen. Jag tror inte att det har gått så fort. Vi följde de säkerhetsföreskrifter som finns.

Flera JVM-lag, däribland Kanada, har haft smittofall inför mästerskapet i Edmonton.

– Det är så det är. Risken finns att det händer med tanke på läget i världen. Målet är att försöka skapa en smittsäker bubbla, samtidigt kommer det resa in lag från hela världen, säger Tomas Montén.

”Kan inte åka med hur lite spelare som helst”

Finns det någon oro från din sida att ni inte ska kunna vara med om det blir fler fall?

– Det hoppas man inte och tror man inte och det är spekulativt. Men det är klart, det finns ett säkerhetsprotokoll. Vi kan inte åka med hur lite spelare eller ledare som helst.

Var går gränsen?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte deltagit i planeringsmötena mellan länderna och så. Jag försöker fokusera på mitt och ta ut laget och göra den biten. Det finns säkert någon regel runt hälsoläget i Kanada men jag har ingen koll på det, säger Tomas Montén.

JVM avgörs i Edmonton den 25 december–5 januari.

Fakta: JVM 2021

Vad: Ishockey-VM för juniorer.

När: 25 december–5 januari.

Var: Edmonton, Kanada.

Sveriges gruppspelsmatcher: Tjeckien 26 december (20.00 svensk tid), Österrike 29 december (24.00), Ryssland 31 december (03.30), USA 1 januari (03.30).

Regerande mästare: Kanada.

Sveriges uppladdning:

6 december: Juniorkronornas bruttotrupp samlas till läger i Sundsvall.

12 december: Truppen skalas ned till 25 spelare, 22 utespelare och 3 målvakter.

13 december: Avresa till Kanada.

21 december: Sverige spelar träningsmatch mot Kanada.

22 december (natt mot 23:e): Träningsmatch, Sverige–Schweiz.

26 december: Svensk JVM-premiär mot Tjeckien i Edmonton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.