Brian Hamilton fick träffa Nadia Popovici och tacka henne personligen under nyårsdagen för att hon upptäckt en cancerfläck i hans nacke. Foto: TT

Fick tillfälle att tacka kvinnan som räddade livet på honom – med hjälp av mobiltelefonen

Uppdaterad
Publicerad

I början av NHL-säsongen upptäckte en kvinna som stod bakom Vancouvers bås i Seattles första hemmamatch en misstänkt fläck i nacken på materialaren Brian ”Red” Hamilton. Hon skrev ett meddelande på mobilen och visade fram. Misstanken var riktig och det visade sig vara den farliga hudcancern malignt melanom.

– Dina instinkter var rätt, och tack vare din påstridighet och våra läkares snabba jobb är nu fläcken borttagen. Du räddade mitt liv, säger Hamilton.

För att visa sin tacksamhet för den okända kvinnan lade Vancouver Canucks ut en efterlysning på sina sociala medier och snabbt identifierades hon som Nadia Popovici, en 22-årig läkarstudent.

Se mötet mellan Hamilton och Popovici här.

– Att få höra det här flera månader senare är bara så otroligt, att jag hade chansen att nå fram till honom i den stunden, säger Popovici, som är ett fan till NHL-laget Seattle Kraken, till Seattle Times.

När Kraken retweetade efterlysningen var det Popovicis mamma som upptäckte det.

”Du har ingen aning om vad som pågår”

– Min mamma sa: ”Du måste kolla Krakens sociala konton, du har ingen aning om vad som pågår”, säger Popovici till Krakens hemsida och kunde inte tro att någon letade efter henne.

I samband med mötet mellan lagen i Seattle under nyårsdagen fick de tillfälle att träffa varandra och då passade Kraken och Canucks på att ge henne en check på 90000 kronor för att hjälpa till med läkarstudierna. De kramades iförda munskydd och allt visades på storbildskärmen medan hela arenan stod upp och klappade och jublade.

– Jag ville träffa henne och säga till  henne att hon är en hjälte. Tack vare hennes insats, jag hade aldrig sett fläcken i nacken, visste inte om att den fanns, kunde jag snabbt få hjälp och eftersom det då bara var ytligt kunde allt tas bort. Hon förlängde mitt liv, säger ”Red” till Vancouvers hemsida i en videointervju.

MER NHL: Se Zibanejads hattrick när mästarlaget nollades

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.