Joonas Kemppainen satte 2-0 efter ett fint anfall i slutperioden. Foto: TT Nyhetsbyrån

Finska skrällen – klart för semifinal

Finland tog sig med nöd och näppe till kvartsfinal i VM. Väl där var det trevande spelet från gruppspelet som bortblåst och USA städades undan med 2-0.

– Vi har haft lite jobba tider i turneringen, men vi visste att vi kan slå de bra lagen om vi spelar som ett lag, säger målskytten Mikko Rantanen till TV4.

För svensk del betyder det att man får möta Finland i semifinal om man tar sig förbi Schweiz i kväll. Finland som har sett skakiga ut under turneringen spelade organiserat och släppte inte någon över bron i den första perioden mot USA. Tidigt i andra perioden fick Mikko Rantanen helt omarkerad framför mål försöka både en och två gånger innan han satte ledningspucken.

– Vi hade ett bra powerplay, några fina passningar och jag dök upp och slog in returen, säger Rantanen till TV4.

Joonas Kemppainen gjorde slutperiodens enda mål efter att han och Juhamatti Aaltonen hamnat helt ensamma med målvakten Jimmy Howard. Samtidigt i Paris tog Ryssland en planenlig 3-0-seger mot Tjeckien och tog sig vidare till en semifinal mot antingen Kanada eller Tyskland.