Kanada till VM-final – Mangiapane matchhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Fiaskostart i VM.

Men nu är Kanada klart för final.

I lettiska Riga är Kanada framme i sin 39:e final i ishockey-VM. I semifinalen vann hockeygiganten mot grannlandet USA med 4–2.

Kanada, som inledde VM med tre gruppspelsförluster och var beroende av resultat för att gå vidare till slutspelet, tog ledningen direkt. Efter drygt två minuters spel satte Brandon Pirri 1–0 efter att amerikanske målvakten Cal Petersen släppt retur på Sean Walkers skott.

Ishockey-VM

– Man märker att Kanada har scoutat Petersen. Han har en väldigt smal grundställning, det tar längre tid för honom att komma ner i en så kallad butterfly, när man sitter på knä. Det gör att han blir lite stressad och kan inte komma ner lika lugnt och metodiskt, säger SVT Sports expert Kim Martin Hasson.

I slutet av öppningsperioden kvitterade USA, Colin Blackwell styrde in pucken mellan benskydden på Darcy Kuemper i kanadensiska kassen. Men i inledningen av mittperioden återtog Kanada övertaget.

”Turneringens MVP”

Calgarys Andrew Mangiapane, som anslöt halvvägs in i gruppspelet efter Flames uppskjutna grundseriematcher avgjorts, slet till sig pucken och efter lite röra kunde forwarden peta in 2–1. Hans sjätte mål och tionde poäng i VM.

– Sedan han kom in i Kanada har hela turneringen förändrats. Målet är en delikatess, en offensiv tackling och nästan på fotbollsmanér vänder han bort motståndare och får position. Han är turneringens MVP, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Sedan gjorde Mangiapine sitt sjunde VM-mål, och Kanada sitt tredje i semin. Connor Brown frispelade honom med en läcker flippassning, och i friläget var Mangiapiane kylig. Och 3–1 Kanada.

”Galen turnering”

– Det har varit en galen turnering. Nu har vi momentum och spelar på rätt sätt. Det är otroligt kul att se gruppen. Det är lätt att göra mål med bra kedjekamrater, vi kämpar tillsammans, säger Andrew Mangiapane till SVT i periodpausen.

– Han har tagit stora kliv de två senaste säsongerna. Och det är kul att se att han även lyckas på internationell nivå, säger lagkamraten Mikael Backlund i SVT:s sändning.

I början av tredje perioden reducerade Sasha Chmelevski. Och i slutminuterna plockade USA målvakten, men det gav ingen kvittering. I stället gjorde Justin Danforth 4–2 i öppen kasse.

I VM-finalen väntar antingen regerande mästarlaget Finland eller Tyskland.

VM

USA logo

USA

2 - 4

Kanada logo

Kanada

1-1, 0-1, 1-2
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet