John Farinacci gjorde ett av USA:s mål. Foto: Jason Franson/AP/TT

USA till JVM-final – efter rysare mot Finland

Finland gjorde en bra match, och hämtade upp 1–3 i den sista perioden.

Men det räckte inte.

Ett fenomenalt handledsskott av Arthur Kaliyev gör att det blir en nordamerikansk uppgörelse i morgondagens final.

– Jag bara sköt, säger Kaliyev.

USA var klar favorit inför nattens andra JVM-final, som skulle avgöra vilket lag som skulle få möta Kanada i finalen av junior-VM i kanadensiska Edmonton.

USA blev också det lag som vann matchen, även om det var en jämn historia.

JVM i ishockey

Farinacci satte 2–1

Det såg länge ut som att avgörandet kom i den andra perioden, då USA gjorde två mål inom loppet av 67 sekunder.

Först, 15.53 in i perioden, kom 2–1. Jackson Lacombe slog en passning från egen blålinje, som gick hela vägen genom mittzonen till John Farinacci vid offensiv blålinje. Fri med målvakten Kari Piiroinen gjorde Farinacci inget misstag utan gav USA ledningen.

Finland visade sisu

Bara en dryg minut senare, i numerärt överläge, gjorde USA 3–1, då Matthew Boldy styrde in ett skott från turneringens målkung Trevor Zegras.

Men Finland visade upp sin berömda sisu, och kom tillbaka. Efter 11.38 reducerade Kasper Simontaival, och drygt fem minuter senare hittade Roni Hirvonen (som avgjorde kvartsfinalen mot Sverige) en minimal lucka mellan målvakten Spencer Knight och stolpen – och det var kvitterat.

Men det hjälpte inte. För med blott 65 sekunder kvar av den tredje perioden fick Arthur Kaliyev pucken mitt i slottet, och avlossade ett snabbt och välplacerat handledsskott rakt upp i krysset – och den nordamerikanska finalen var klar.

– Jag försökte bara hitta ytan där inne. Alex (Turcotte) slog en bra passning, och jag bara sköt, sade Kaliyev i en tv-intervju strax efter matchen.

För Finland blir det att ta nya tag i en bronsmatch mot Ryssland.