Utredning och handlingsplan klar – så ska Svenska ishockeyförbundet undvika framtida skandaler

Uppdaterad
Publicerad

Efter den turbulenta våren anmälde Svenska ishockeyförbundet sig självt till Arbetsmiljöverket.

Dessa krävde sedan en extern utredning av förbundet.

Den är nu klar, och förbundet har nu en handlingsplan för att undvika framtida skandaler.

– Hela situationen är extremt sorglig, säger generalsekreteraren Johan Stark.

2020 års första halvår var minst sagt mörk för Svenska ishockeyförbundet.

Det hela kulminerade med att det i maj väcktes åtal mot en person med kopplingar till förbundet. Personen står åtalad för sexuellt ofredande mot en person som är anställd på förbundet, och ställs i morgon inför rätta vid Södertörns tingsrätt.

Granskat arbetsmiljön

Händelsen ledde även till att Svenska ishockeyförbundet anmälde sig självt till Arbetsmiljöverket. De krävde efter en inspektion att förbundet skulle tillsätta en extern utredning som skulle granska arbetsmiljön.

Den är nu genomförd, och ledde till en åtgärdsplan som i dag godkändes av förbundets nytillträdde generalsekreterare Johan Stark.

– Det är egentligen två perspektiv som finns med där. Dels gäller det för oss att skapa tydliga rutiner, att göra saker rätt hela tiden. Sen är det även det mjuka perspektivet: Vad ska vi vara för arbetsplats? Vilket klimat ska vi ha? Det ska ju vara trygg arbetsplats. Och det är ett race som måste göras med alla inblandade, säger Stark till SVT Sport.

Vad är det som har kommit fram i den externa utredningen?

– Det är de klassiska grejerna, som jag tror att alla som arbetat på ett sportkontor kan relatera till: Du jobbar med din idrott, och det är väldigt passionerat och kan vara mycket känslor, och så vidare. Många gånger tror jag att man glömmer bort att det även ska vara en arbetsplats.

– Det handlar mycket om relationer, och om känslouttryck som inte alltid uppfattas så bra. Men sen är det även saker som är kopplade till arbetsgivaransvar, som att vi måste arbeta mer med medarbetarråd, medarbetarsamtal, lönesamtal och så vidare. Men den visar även att många verkligen älskar sitt arbete, så det finns en god jordmån att jobba vidare med. Men vi har lite förtroendesprickor som vi måste täta ihop, och det tar lite tid.

Menar du då förtroende mellan olika medarbetare?

– Ja, det var ju mycket skriverier i våras, och det påverkade ju personalen mycket.

”Väldigt mycket skriverier”

Johan Stark tillträdde för mindre än tre veckor sedan, men är fullt medveten om att det som har skett har skadat Svenska ishockeyförbundet.

– Det var ju en period med väldigt mycket skriverier, och det är klart att det inte var bra för Svenska ishockeyförbundet. Men det var skönt för mig när jag kom in att se att ”det här är görbart! Det här kan vi hantera”. Men det är inget hundrameterslopp, och det handlar om strukturer: Vilken arbetsplats vill vi vara, säger han retoriskt, och fortsätter:

– Hade jag känt förra veckan på kanslimötet att det var en grupp som satt med armarna i kors hade jag blivit orolig. Men så var det inte. Alla är nog trötta på att läsa de här rubrikerna om Svenska hockeyförbundet, utan känner att ”Nu reder vi ut det här och får ordning på grejerna!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.