Ryska spelare i NHL-lagen San Jose och Nashville kommer att kunna delta i premiären i Prag. Foto: TT

Vändningen: NHL-ryssar tillåts i premiären

Uppdaterad
Publicerad

Den tjeckiska regeringen har svängt.

Ryska spelare i NHL-lagen San Jose och Nashville kommer att kunna delta i premiären i Prag, uppger den nordamerikanska ishockeyligan.

Det var i förra veckan som det tjeckiska utrikesministeriet gick ut med att inga ryska spelare i NHL-lagen skulle beviljas visum på grund av det ryska anfallskriget i Ukraina.

Men enligt Bill Daly, NHL:s vice kommissionär, har den tjeckiska regeringen nu svängt.

Efter förra veckans besked hotade San Jose med att ställa in resan till Europa.

– Vi är ett lag, så om de säger att några av killarna inte får komma...antingen åker alla eller ingen, sade general managern Mike Grier.

Första gången sedan 2019

NHL-premiären spelas den här säsongen i Europa med dubbelmöten mellan San Jose och Nashville i Prag den 7 och 8 oktober.

Båda lagen har flera ryssar i sina lag just nu, till premiären väntas Nashville ha med forwarden Jakov Trenin medan San Jose har både Alexander Barabanov och Jevgenij Svetjnikov i laget, den sistnämnde på ett provkontrakt.

Det är första gången sedan 2019 som NHL förlägger matcher till Europa. I november ska Stanley Cup-mästaren Colorado spela två matcher mot Columbus i Tammerfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.