Se Keegan Lowes avgörande i första SM-finalen. Foto: Bildbyrån

Växjö avgjorde första SM-finalen efter förlängningsrysare

Den första finalmötet mellan Växjö och Skellefteå utvecklade sig till ett riktigt drama.

Till slut var det Växjö som drog det längsta strået efter att Keegan Lowe avgjort matchen i den femte perioden.

– Det är en otrolig känsla, säger matchvinnaren till SVT Sport.

Det tog sin lilla tid, drygt 96 minuter för att vara mer exakt, men till slut lyckades Växjö ta hem den första SM-finalen efter att Keegan Lowe avgjort matchen i den andra förlängningsperioden. Hans första mål på 29 matcher. Den snygga framspelningen stod Hugo Gustafsson för.

– Jag känner både glädje och lättnad. Det var en grymt bra passning, jag behövde inte göra så mycket mer än att hålla klubban i isen, säger Lowe.

Det var också Växjö som inledde matchen bäst, men det var Skellefteå som gjorde målen. Jonathan Johnson satte 1–0 efter en kvart och Linus Högberg utökade en minut senare. Inte helt rättvist sett till matchbilden i den första perioden.

Men Växjö kom igen i den andra perioden. Först reducerade Glenn Gustafsson efter 6,22 och knappt tre minuter senare var det kvitterat efter att Skellefteå gått bort sig och bjudit Joachim Blichfeld och Martin Lundberg på ett friläge. Ensamma med Skellefteå-målvakten Linus Söderström gjorde de inga misstag.

Den tredje perioden var rätt så avslagen, men i den fjärde vaknade Skellefteå till liv och tog över taktpinnen.

Något mål fick de emellertid inte in och till slut tvingades de se på när Keegan Lowe rakade in avgörandet i slutet av den femte perioden.

– Det är klart att vi vill avgöra i den fjärde perioden, men det är så här det är i slutspel, det är små marginaler som avgör, säger Skellefteås Jonathan Pudas som inte alls var trött trots 34 minuters istid.

– Man njuter av att få spela såna här matcher, det är bara att tuta och köra, säger Pudas.

KLIPP: Se alla mål från första SM-finalen