Doldisen Andrén en av Växjös tunga guldhjältar

Uppdaterad
Publicerad

En viktig kugge i Växjös guldbygge blev målvakten Viktor Andrén som fick hoppa in när OS-målvakten Viktor Fasth åkte på en hjärnskakning i den sista semifinalen mot Malmö.

– När jag går in i hans skor så måste jag leverera. Det är stora hål att fylla. Det är min absolut största barndomsdröm, säger Andrén iförd guldhjälm med Fasth vid sidan om sig till C More.

Det var jobbigt för Andrén när Fasth var utslagen med hjärnskakningen men nu kunde de förenas i glädjen. Andrén som hjälten och Fasth frisk – redo att spela igen. VM väntar runt hörnet.

Förstemålvakten Fasth blev mästare utan att ha spelat en enda minut i finalserien – och var bänkad i de två sista matcherna.

– Jag blir lite rörd när han säger så och det han gör är sjukt imponerande. Han har jobbat hårt hela säsongen och får skörda nu, säger Fasth som njöt av känslan. 

Ett insläppt mål på fyra matcher

Andrén tog chansen och släppte bara in ett mål (1!) på fyra matcher i finalserien mot Skellefteå. Målskillnaden blev ofattbara 20-1 efter 4-0 i matchserien. Det slutade 5-0 i dag.

Inget lag har gjort färre än tre mål i en finalserie.

Andrén satte tonen direkt med att suga åt sig frie Joakim Lindströms puck innan det ens gått tre minuter.

I finalserien motade Andrén 100 av 101 skott vilket ger en räddningsprocent på hysteriska 99,09.

I de två sista matcherna har Fasth varit återställd från hjärnskakningen men fått stå kvar i båset och se på när reserven storspelat. 

Ursprungligen från Mariestad

24-årige Andrén spelade som ungdom ett par år i Mariestad och kom första gången till Växjö säsongen 2012-13 men lämnade för Pantern i divsion 1 och allsvenskan 2014-16. Till förra säsongen var Andrén tillbaka i Växjö och fick stå 23 matcher i grundserien och en i slutspelet.

Den här säsongen stod Andén 21 matcher i grundserien – innan det var dags att ta över huvudrollen i finalserien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer