Foto: Bildbyrån

VM-spelaren upptäckte cancer efter dopningstest

Uppdaterad
Publicerad

Efter VM-finalförlusten mot Finland fick Kanadas Shea Theodore ta emot ett riktigt mardrömsbesked.En dopningskontroll visade tecken på testikelcancer.
”Det enda jag tänkte var: Hur är det möjligt?”, skriver han själv på sajten Players' Tribune.

Strax efter finalförlusten mot Finland i VM i våras blev NHL-backen Shea Theodore inkallad i ett avskilt rum. Theodore tog för givet att det var ännu ett oannonserat dopningstest. Istället fick Golden Knights-backen reda på att man vid ett tidigare dopningstest hittat hormonet hCG.

hCG hittas främst i två fall, vid graviditet eller vid testikelcancer. När Theodore återvände hem efter mästerskapet bekräftades mardrömmen: Han hade drabbats av testikelcancer.

”Jag blev skickad på ultraljud för att kolla efter tumörer. Och jag kan säga att det inte var som i filmerna, det var ingen dramatisk musik, inga konstpauser. Nu var jag rädd”, skriver Theodore i Players' Tribune.

Full återhämtning efter lyckad operation

Nu, tre månader efter diagnosen, är Theodore cancerfri. Lyckligtvis upptäcktes tumören tidigt och med en snabb operation var överlevnadschanserna stora.

Theodore skriver i sin text om det oerhörda stödet som han fått av spelarna i sitt klubblag Vegas Golden Knights.

Nu satsar Theodore på att sprida kunskap kring cancerformen. Han meddelar också att han kommer att skänka pengar till en välgörenhet för tidig upptäckt av cancer för varje poäng han gör under kommande säsong, en summa Golden Knights kommer att matcha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer