Washington och Bäckström fick lyfta Stanley Cup-trofén för första gången någonsin. Foto: Bildbyrån/TT

TV: Washington Capitals är Stanley Cup-mästare

Uppdaterad
Publicerad

Washington Capitals slog Vegas Golden Knights med 4-3 i den femte finalmatchen i NHL-slutspelet och vann därmed Stanley Cup för första gången.

– Det är otroligt. Vi har väntat länge, det är en obeskrivlig känsla, säger den svenske stjärnan Nicklas Bäckström till SVT Sport.

I mästarlaget spelar utöver Bäckström svenskarna Christian Djoos och Andre Burakovsky.

Nicklas Bäckström hade chansen att punktera matchen när han sköt ett skott mot tom målbur efter att Vegas plockat ut sin målvakt i jakt på en kvittering. Pucken smet utanför men Washington lyckades vinna matchen ändå.

”Uppskattar allt stöd”

Veteranen Nicklas Bäckström har varit i laget sedan 2007 och även han vinner den prestigefulla titeln för första gången.

– Jag har drömt om det här ända sedan jag var liten, säger den svenske stjärnan i segerintervjun efter matchen.

– Jag uppskattar allt stöd och hoppas att ni tycker att det varit värt att stanna uppe hela nätterna, sade Nicklas Bäckström på svenska när han i amerikansk tv fick frågan om han hade någon hälsning till sina nära och kära.

Finalen avgjordes i en matchserie i bäst av sju matcher. Washingtons seger på bortaplan innebar att de vann med totalt 4-1 i matcher. Det var första gången någonsin som Washington Capitals vann Stanley Cup.

Dansken Lars Eller, tidigare i Frölunda, sköt segermålet i matchen och han blev därmed den förste danske Stanley Cup-vinnaren i historien. Han sköt segermålet efter 12.23 av tredje perioden i tom bur sedan pucken hamnat bakom hemmamålvakten Marc-André Fleury efter Brett Connollys skott.

Fakta: Senaste årens vinnare

2018: Washington.

2017: Pittsburgh.

2016: Pittsburgh.

2015: Chicago.

2014: Los Angeles.

2013: Chicago.

2012: Los Angeles.

2011: Boston.

2010: Chicago.

2009: Pittsburgh.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.