Zibanejad inför VM-kvarten: ”Drömde om de här matcherna”

Publicerad

Han avgjorde JVM-finalen 2012. Han älskar att kliva fram när det ska avgöras – älskar att vara hjälten. – När man var liten så drömde man att man spelade stora matcher när man bara spelade på gatan, nu är det verklighet, säger han om det stundande VM-slutspelet där Tre Kronor siktar på att försvara sitt guld.

Mika Zibanejad. Förnamnet är finskt, efternamnet persiskt. Efternamnet betyder: ”Vacker generation” eller vacker familj som Mika själv översätter det.

Hans namn symboliserar en hel generation hockeyspelare som tagit landet med storm. Fem spelare i det här laget var med och vann JVM 2012. Ni minns väl när Chris Härenstam utbrast i eufori att förbannelsen var bruten? Mika kommer aldrig glömma.

– Det är naturligtvis mitt starkaste minne. Vi var ett otroligt lag och den känslan som vi hade då har vi här nu.

Zibanejad har vuxit ut till det här lagets härförare. En spelare som egentligen har allt. Vasst skott, stark skridskoåkning, balans, smarthet, ett temperament som han lärt sig att tygla. Helt enkelt ett A-barn som en före detta NHL-spelare sa till mig för många år sen när Mikas karriär bara var i sin linda.

– Det känns bra och vi har stark kemi i vår formation.

Han är loket i en formation som också består av Mattias Janmark men framförallt Rickard Rakell. Rakell var med och vann JVM tillsammans med Zibanejad.

– Alla har hittat sin roll i laget och vi har riktigt bra sammanhållning. Vi känns som en maskin och är redo för nästa match.

Vad säger du om Zibanejad och att hans namn passande nog betyder ”valet generation”?

– Vi skulle alla vilja heta så, säger han och ler bredaste leendet.

John Klingberg har utvecklats till en av NHL:s bästa backar. Även han med 2012.

– Vi har lirat ihop och känner varandra så bra nu. Det är lätt att komma ihop som lag då. Vi har så kul vid sidan av isen tillsammans vilket gör att man är beredd att jobba hårt för varandra på isen.

Nu väntar Lettland i kvartsfinalen. Ska vi vara ärliga så ska det till ett mirakel för att Lettland ska vinna. Det kommer inte ske.

– Nej eftersom vi kommer hantera den matchen som en kvartsfinal och då spelar det ingen roll vad motståndet heter, avslutar Mika Zibanejad.

Fotnot: De har också vunnit JVM 2012 i dagens Tre Kronor: Filip Forsberg, Magnus Pääjärvi och Johan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer