Zürich sportchef Sven Leuenberger, till vänster, och Rikard Grönborg. Foto: Bildbyrån

Zürich vill inte släppa Grönborg till NHL: ”Skulle inte släppa honom för något pris”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen kom nyheten om att Tre kronors förre förbundskapten Rikard Grönborg jagats av NHL-klubben New Jersey. Men han har ett år kvar på kontraktet med Zürich, som inte vill släppa honom.

– Jag skulle inte överväga att släppa honom för något pris, säger Zürich sportchef Sven Leuenberger till SVT Sport.

Det har länge pratats om Rikard Grönborg som nästa svenska tränare att ta sig in i NHL. Och i helgen rapporterade media i Schweiz om att NHL-klubben New Jersey Devils, som för tillfället bara har en tillfällig tränare, varit i kontakt med Grönborg. Men hans nuvarande klubbs sportchef, Sven Leuenberger, säger till SVT Sport att han inte är orolig för att Grönborg ska lämna.

– När vi gjorde klart med Rikard sa vi att vi har en historia av att ha tränare som tar sig vidare till NHL efter att de slutfört kontraktet. Bob Hartley lämnade utan tillåtelse (2012), och en av anledningarna till att vi tog in Rikard var att han försäkrade oss om att han skulle stanna i två hela säsonger, säger Sven Leuenberger till SVT Sport.

– När New Jersey ringde sa jag att de kunde prata med honom, men att vi hade en överenskommelse att han skulle stanna två år. Jag pratade med Rikard direkt, som sa att han kunde prata med dem men att han skulle stanna.

Bra relation med Grönborg

Självsäkerheten i att Grönborg kommer att stanna i den schweiziska storklubben ligger i en bra relation med den svenske tränaren.

– Man måste ha tillit till varandra, och det har jag och Rikard. För mig var det ingen tvekan vad hans svar skulle vara. Om du kollar på hans rykte, så stannar han alltid tills hans kontrakt har gått ut. Det är det som gör att han är en så bra person och tränare.

Inte aktuellt att sälja

För Zürich är det heller inte aktuellt med att acceptera pengar för att släppa honom ett år i förväg.

– Jag skulle inte överväga att släppa honom för något pris. Jag och Rikard har pratat om det, och det handlar inte om pengar.

Men om Grönborg tar sig till NHL i framtiden, då kommer inte Leuenberg att vara allt för deppig.

– Om han tar sig till NHL så har han gjort ett bra jobb hos oss. Jag tror inte att han får ett kontrakt i NHL om han inte är framgångsrik i Zürich.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.