Anna Bernholm OS-tävlar utan korsband: ”Kommer kunna köra fullt”

Uppdaterad
Publicerad

Judokan Anna Bernholm, 30, är en av svenskarna som deltar i OS.

Och debutanten jagar medalj i 70-kilosklassen – utan ett korsband i ena knäet.

– Jag har fått köra väldigt mycket rehab och följt en väldigt strikt plan vad gäller det, säger Bernholm under en presskonferens.

Anna Bernholm slet först av en del av korsbandet under en tävling i Paris i fjol. Sedan var olyckan framme igen i november – och därifrån har Anna Bernholm gått utan ett korsband.

Den svenska OS-debutanten meddelade redan i mars att skadan inte skulle hindra henne från att satsa på medalj. Nu är det bara få dagar kvar till OS-starten och vägen dit har varit lång.

– Jag har fått köra väldigt mycket rehab och fått följa en väldigt strikt plan vad gäller det. Och jag har successivt fått trappa upp med träningen för att komma igång bra med judon igen. Jag har såklart fått trappa upp sakta men säkert judomässigt också, säger hon under presskonferensen.

I maj var hon tillbaka på judomattan och stod för en fin insats vid en grand slam-tävling i Kazan. Då besegrade hon brasilianskan Maria Portela och knep en tredjeplats.

– Det har hela tiden varit att jobba efter en tydlig plan och känna efter hur mycket jag kan pressa kroppen och knäet.

”Inga tvivel”

30-åringen har fått lägga om träningsupplägget rejält.

– Jag har fått lägga mer tid på att träna styrka än på judo till exempel. Det är ett område som jag fått fokusera på, säger hon och fortsätter:

– Jag har fått ha mycket träning som stärker upp omkring benen och satsat på att mina muskler ska kompensera. Sedan har jag också kunnat fokusera på att köra styrka i överkropp också.

Hon har lyckats hitta kontinuitet i det nya uppläget och formen känns bra. Men ibland får hon tänka på skaderiskerna.

– Jag skyddar ju knäet genom att tejpa både på träning och tävling. I träning är det dumt att utsätta sig för onödiga situationer och jag har sett till att inte hamna i sådana. Har det varit något läge där jag känt mig osäker så har jag hellre blivit kastad än att försöka stå emot. I tävling är det bara att köra. Jag har inga tvivel på att jag kommer att kunna gå in på OS och köra för fullt.

– Det är den största tävlingen inom judon och det är någonting man har satsat mot väldigt länge.

Om det blir en knäoperation efter mästerskapet låter Bernholm, som ser fram emot OS, vara osagt.

KLIPP: Svenska OS-hoppet tog brons i judo-VM (10 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.