Bernholm till VM i ”rätt” viktklass

Uppdaterad
Publicerad

Hon är redan historisk som första svenska topp-3 på judons världsrankning.Nu vill Anna Bernholm omvandla det i en VM-medalj i sportens hemland Japan – i väntan på OS i samma arena.

Bernholm har verkligen gått den långa mödosamma idrottsvägen, från lilla Molkom i Värmland till en numera given plats i världstoppen.Det senaste året har hon noterat en GP-seger i Tel Aviv, dubbla Grand Slam-finaler och i somras ett EM-brons med framförallt en egenskap till hjälp.

– Envishet. Jag är bra på att ”tugga på”, säger hon till SVT Sport inför avresan till förlägret i Fukuoka inför VM-tävlingen sista veckan i augusti.

Hon har en avig judostil och är fruktad för sin förmåga att följa upp stående tekniker nere i mattan. Framförallt har hon hittat ”rätt” viktklass, 70 kg. Under många år kämpade hon strax under världseliten i 63-kilosklassen och var nära att få en biljett till spelen i Rio. Den gick istället till landslagskompisen och värsta konkurrenten Mia Hermansson.

Omstarten efter besvikelsen 2016 har varit sensationell. Från 29:e plats i världen till numera trea, något som gör henne seedad, en nog så viktig detalj.VM-upplevelsen blir också en försmak av OS om ett år – som alltså avgörs i samma arena i Tokyo.

– Jag tänker ganska mycket på de olympiska spelen. Det är ju det stora målet. Dels kvala in förstås, men också komma dit och prestera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.