Foto: Bildbyrån

Iranska judoförbundet stängs från allt tävlande

Publicerad

Enligt Saeid Mollaei förlorade han semifinalen i judo-VM med flit efter att ha mottagit hot från hemlandet Iran. Efter mästerskapet vågade han inte åka tillbaka utan valde att söka asyl i Tyskland.
Nu meddelar det internationella judoförbundet (IJF) att Iran stängs av från alla tävlingar som anordnas av IJF.

– Jag behöver hjälp. Även om myndigheterna i mitt land säger att jag kan komma tillbaka utan problem så är jag rädd, sade Mollaei enligt AP.

Saeid Mollaei, Iran, och Sagi Muki, Israel, var båda topprankade inför mästerskapet och Mollaei hade på ett övertygande sätt tagit sig fram till semifinal, där han överraskande förlorade. Dagen efter meddelade IJF att Mollaei förlorat med flit för att undvika att ställas mot israelen i finalen och att han blivit beordrad av den vice iranska idrottsministern, Davar Zani, att dra sig ur mästerskapet.

– Om jag hade tävlat vidare hade jag fått problem, säger Mollaei i en av IJF:s egna sändningar.

Kan tävla under olympisk flagg

Senare ska även presidenten av Iranska olympiska kommittén, Reza Salehi Amiri, ha ringt upp Mollaei och sagt att säkerhetsstyrkor var på plats vid hans föräldrars hus, enligt AP.

Detta har nu fått konsekvenser för det iranska judoförbundet, då IJF ställer sig bakom Mollaeis anklagelser. Enligt IJF:s hemsida har det iranska judoförbundet stängs av från alla tävlingar eller aktiviteter som anordnas av IJF.

Saeid Mollaei kan komma att tävla under olympisk flagg i OS om ett år.

– Jag vill tävla i alla tävlingar jag kan. Men jag bor i ett land vars lagar inte tillåter mig till det. Vi har inget val, alla idrottare måste följa det, säger Mollaei, enligt AP.

Iranska judoförbundet har ännu inte kommenterat avstängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer