Marcus Nyman under OS i Tokyo 2021. Nu gör den meriterade judokan comeback. Foto: Bildbyrån

Marcus Nyman gör comeback – satsar mot OS

Uppdaterad
Publicerad

Judokan Marcus Nyman tog en paus från landslaget efter Tokyo-OS i fjol. Men nu gör 32-åringen, precis som flera gånger tidigare i karriären, comeback.

– Ingen är väl egentligen speciellt förvånad att Marcus är tillbaka, säger landslagschef Robert Eriksson i ett pressmeddelande.

I judoförbundets pressmeddelande beskrivs Nyman som ”comebackernas mästare”.

Efter varje OS han har deltagit i (London 2012, Rio de Janeiro 2016 och Tokyo 2021) har han tagit en paus från elitsatsningen, för att sedan komma tillbaka till landslaget.

Pausen den här gången beror bland annat på en föräldraledighet.

– Marcus kanske inte är som den genomsnittliga elitidrottaren utan har alltid varit mån av att ha andra saker vid sidan av satsningen på judo, säger landslagschefen Robert Eriksson.

Slog igenom som 19-åring

Första tävlingen i comebacken blir Grand Slam i Baku, Azerbajdzjan, som avgörs 4-6 november och ingår i världstouren. Det långsiktiga målet är OS 2024 i Paris.

Marcus Nyman slog igenom redan 2010 när han som 19-åring vann ett historiskt EM-guld. Förra året blev det ett VM-brons i 90-kilosklassen.

I den svenska truppen till Baku finns också Anna Bernholm och Ida Eriksson med, samt Axel Oscarsson som debuterar på världstouren.

Här tar Marcus Nyman VM-brons (10 juni 2021):

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.