Foto: Bildbyrån

Blev mobbad – nu klar för sitt fjärde paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Nicolina Pernheim är blind.

Det blev hon mobbad för i högstadiet. Idrotten blev hennes sätt att ta sig igenom ett par svåra år i tonåren.

– Jag var väldigt ensam och det var jobbigt, säger 29-åriga Pernheim som nu gör sig redo för sitt fjärde paralympics.

Hon kan inte se konturer eller färger. Det enda Nicolina Pernheim egentligen ser, eller har en uppfattning om, är huruvida ett rum är nedsläckt eller upplyst.

Det har inte hindrat 29-åringen från Göteborg att bli en av världens främsta judokas.

Paralympics

Pernheim föddes med en synnedsättning och har hela sitt liv varit blind. Skolgången blev tuff.

– Alla var inte förstående och sjyssta. Jag var väldigt ensam och det var jobbigt. Idrotten blev någonstans dit jag kunde gå och vara en naturlig del av en gemenskap. Jag hade kompisarna utanför skolan och det var så jag tog mig igenom. På gymnasiet blev det mycket bättre, men det var tack vare idrotten som jag tog mig igenom det. Det var några jobbiga år, berättar hon för SVT Sport.

”Arg över”

I dag jobbar Nicolina som synpedagog där hon hjälper barn med synnedsättning – samtidigt som hon nu gör sig redo för sitt fjärde paralympics.

Pernheim har också fört en kamp mot reglementet. Pernheim är en av två i sin viktklass som klassas som B1, vilket betyder att man är blind. Övriga i klassen är i klass B2 och B3 och klassas som synnedsatta.

– Det har jag varit arg över längre. Många har varit besvikna på mig internationellt för om reglerna ändras betyder det att de som ser allra mest inte kommer att få vara med framöver. Men det är inte det jag har kämpat för. Jag vill dela upp klasserna, säger hon.

I Rio förlorade hon bronsmatchen och nu hoppas Pernheim lyckas ta sin första medalj.

– Jag vill inte vara nära längre, nu vill jag ha den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet