Tommy Macias slutar. Foto: Bildbyrån

Judostjärnan kritiserar förbundet – och lägger av: ”Orimliga villkor”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske judoprofilen Tommy Macias lägger av.

Anledningen är att han är besviken på judoförbundet.

– Jag tycker inte att jag har blivit behandlad på rätt sätt, säger 29-åringen till SVT Sport.

EM- och VM-medaljören Tommy Macias slutar plötsligt med judo. Han aviserade beslutet på tisdagskvällen, på Instagram, och hänvisade till en ”kontrovers” mellan honom och förbundet.

För SVT Sport förklarar Macias att han inte känt sig rättvist behandlad. Det rör sig delvis om att 29-åringen söker mer ekonomiskt stöd, samt mer frihet på det privata planet – där han studerar.

– Förbundet ställer orimliga villkor. Jag har i princip judon som en hobby. Jag måste kunna försörja familjen och det kan jag inte med judon, säger han.

”I bra form”

Macias fortsätter:

– De vill att jag ska vara heltidsprofessionell, men de ger mig ingen professionell lön.

Han säger att beslutet känns slutgiltigt.

– Jag kommer nog inte göra någon comeback på världstouren. Kanske på SM framöver. Det är synd, för jag känner mig i bra form och har bra utvecklingspotential. Men jag och förbundet delar inte samma vision kring min karriär.

Landslagschefen: ”Begränsade resurser”

Robert Eriksson, landslagschef på förbundet, håller inte riktigt med i kritiken.

– Han har sin bild av det hela det får han stå för. Från vår sida så har han vårt fulla stöd. Vi har erbjudit honom det vi har. Vi har begränsade resurser och ingen möjlighet att betala ut löner på det sättet. Han har också stor frihet över sin träning.

Eriksson är besviken över Macias beslut.

– Det är förstås tråkigt att Tommy nu väljer att avsluta sin elitkarriär då han säkert hade kunnat prestera bra resultat några år till.

Macias vann EM-guld 2019 och VM-silver 2021.

KLIPP: Macias tog första svenska herrmedaljen i judo-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.