Mia Hermansson vid en tävling i Kazakstan 2016. Foto: IJF

Karriären över för judostjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Judolandslagets Mia Hermansson satsade mot OS i Tokyo 2020. Men den svåra knäskadan under EM i Tel Aviv 2018 gör nu att hon tvingas avsluta karriären.

– Jag förstod egentligen redan då att det kunde vara slutet, säger Mia Hermansson.

Hon var ett av Sveriges hopp under OS i Rio 2016. Tanken var att i Tokyo nästa sommar göra sitt andra OS. Nu blir det inte så.

– Det har tagit lång tid att sjunka in, och att faktiskt ge rehabiliteringen en ärlig chans. Nu har jag verkligen gjort allt jag kan i rehabväg. Jag har landat i att knät tyvärr inte är bra nog för elitidrott, säger Mia Hermansson.

”Trodde jag skulle dö”

Det var i en av de inledande EM-matcherna i Tel Aviv, som Hermansson fastnade med sin fot så illa att hela knät gick ur led.

– Direkt när det hände så kände jag att det var riktigt illa. Så ont har jag aldrig haft. Det gjorde så ont att jag trodde jag skulle dö. Jag sa direkt att knät hade gått ur led men ingen trodde på mig. Alla trodde att det var knäskålen som gått ur led. Det är så ovanligt att hela knät går ur led.

Lång operation

Efter skadan genomgick Hermansson en sex timmar lång operation. Hon har efter operationen jobbat stenhårt med rehabiliteringsträningen för att kunna ta sig tillbaka.

– Trots hårt jobb så blev inte knät så bra som det krävs. Jag var tvungen att inse att det inte skulle gå, säger Mia Hermansson.

Historisk judosvenska

Hermansson blev den första svenska kvinnan att ta en Grand Slam-medalj i judo. Den placeringen, från ryska Tyumen, tillsammans med fem pallplatser från olika Grand Prix-tävlingar tog henne hela vägen till OS i Rio samma år.

– Det är tråkigt att hennes karriär avslutas med en skada, men hon kan stolt blicka tillbaka på sin karriär och det hon åstadkommit, säger landslagschef Robert Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.