Macias tog första svenska herrmedaljen i judo-VM

Uppdaterad
Publicerad

Han har EM-guld och EM-brons sedan tidigare. Nu har judokan Tommy Macias även ett VM-silver.

– Det känns som om jag vunnit ett silver, säger Macias.

Det var en stor framgång för svensk judo samtidigt som det blev en förlust i en final.

– Precis efter matchen var det jobbigt. Det var tråkigt att ha förlorat men en halvtimme efteråt kändes det bra. Det känns som om jag vunnit ett silver, säger Macias till SVT Sport.

Det är den första svenska herrmedaljen vid ett VM.

– Det känner jag inte betyder något speciellt, jag är glad för min första VM-medalj, säger Macias.

”Ska ta med det här till OS”

Vad betyder det här inför OS?

– Jag hoppas att det kommer att ge mig ett bra självförtroende, vet att jag kan vinna mot de bästa när det väl gäller. Jag hoppas att jag kan ta med mig det här resultatet till OS, om inte bättre, säger Macias.

I finalen i 73-kilosklassen i Budapest förlorade han mot Lasja Sjavdatuasjvili, Georgien, som tog sitt första VM-guld men har både OS-guld från 2012 och OS-brons från 2016.

Fick tre varningar i finalen

– Det var en avvaktande och tråkig match och jag fick tre varningar där vissa var lite väl enkla, tyckte inte att jag förtjänade dem men så är det ibland, säger Macias.

I semifinalen tidigare i dag slog Macias ut japanen Soichi Hashimoto.

Macias är sedan tidigare klar för OS. 28-åringen, som är från Nacka utanför Stockholm, tog guld i Europeiska spelen i Minsk 2019, vilket också räknades som EM-guld, och har dessutom tre EM-brons på meritlistan sedan tidigare.

ARKIV: Macias om pandemin: ”Sett ett annat liv utanför judon – påverkat mig” (9 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.