Lina Akhtar Länsberg har tunga meriter i thaiboxning. Foto: Bildbyrån

Första svenska kvinnan i UFC – går huvudmatch direkt

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått sin första kvinnliga MMA-fajter i världens största organisation, UFC.

Lina Länsberg, som tidigare har blivit världsmästare i thaiboxning, går huvudmatchen på en gala i Brasilien den 24 september.

Motståndet i debuten kunde knappast bli svårare. Den 34-åriga svenskan, som har både VM- och EM-guld i thaiboxning på meritlistan, ställs mot 31-åriga Cris Cyborg.

Brasilianskan är en av tidernas främsta kvinnliga MMA-fajters och har bara förlorat en av sina 18 proffsmatcher. Det var i debuten 2005, sedan dess har hon gått obesegrad i över ett decennium och knockat 14 av sina motståndare.

Fajten kommer att gå i 63-kilosklassen och är huvudnumret på galan i huvudstaden Brasilia den 24 september.

Svenskans segersvit

Cyborg är världsmästare i organisationen Invictas 65-kilosklass, men den viktklassen finns inte i UFC, den största organisationen.

Därför har matcher mot stora namn som till exempel Ronda Rousey hittills uteblivit. Cyborg tvingas i stället leta motståndare som kan möta henne i så kallad ”catchvikt”, när två fajters enas om en matchvikt.

Länsberg har mindre än hälften så många MMA-matcher på meritlistan som sin motståndare. Efter att ha förlorat i debuten 2012 har ”Elbow Princess” dock radat upp sex raka vinster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.