Olof Johansson, sekreterare i Prokommissionen, tror att det inhemska tungviktsmötet mellan Adrian Granat och Otto Wallin kan bli en klassiker. Foto: Bildbyrån

Boxningsoraklet: ”Kan bli en klassiker”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagskvällen smäller det när tungviktarna Otto Wallin och Adrian Granat gör upp i Sundsvall.
Enligt boxningsoraklet Olof Johansson, som följt sporten i närmare 60 år, kan det bli en klassiker.
– Det är definitivt den största helsvenska matchen sedan Paolo Roberto och Armand Krajnc gjorde upp 2001, säger han till SVT Sport.

Sundsvallssonen Otto Wallin är obesegrad som proffs med 19 raka segrar varav 13 på knockout. Rivalen Adrian Granat har vunnit 15 av sina 16 matcher varav 14 på knockout. Under lördagen drabbar boxarna samman i Wallins hemstad.

Men vilka är dom? Hur stor är egentligen matchen? Och vad är det för bälte som står på spel?

Boxningsoraklet Olof Johansson, 71 år, har koll och ger dig svaren.

Hur stor är matchen mellan Otto Wallin och Adrian Granat?

– Definitivt ett av de största nationella möten vi haft. Det finns några baddare långt bak i tiden, men det här kan mycket väl vara en av de tre största matcherna rent historiskt sett. Klart i klass med när Paolo Roberto och Armand Krajnc gjorde upp om WBO:s världsmästarebälte i mellanvikt 2001. En annan jämförelse är när tungviktarna Anders ”Lillen” Eklund och Roger Andersson möttes i OS-uttagningarna 1980. Det var tredje gången de möttes och 7200 åskådare på plats trots att det var en amatörmatch. Stämningen var enorm.

De gör upp om EU-bältet i tungvikt. Vad är det för titel?

– En viktig sådan på väg mot större bälten, en slags inkörsport till EM-titeln. EU-bältet som står på spel nu är ett relativt nytt bälte som inte har funnits i så många år och vinnaren här blir förste utmanare till EM-titeln och har då chansen att bli Europamästare. Han som har den titeln just nu, Agit Kabayel, boxas också under lördagen. Han möter Miljan Rovcanin på en gala i Berlin och vinnaren där kan mycket väl möta vinnaren i den här matchen inom det närmsta året.

Vilka är Otto Wallin och Adrian Granat?

– De är sannerligen olika både som personer och boxare vilket ger en skön dynamik till det hela. Granat är utåtriktad medan Wallin är lugn. Och Granat är den store punchern av dem. Matchöppningen blir vansinnigt spännande med tanke på hans slagkraft. Om det däremot går några ronder så gynnas Wallin.

Hur ser man på den här matchen internationellt?

– Man ser på den, så kan vi säga! Man vill veta hur det här slutar. Ingen av dem kommer att slå sig in på världsrankingens topp tio, men de är i närheten. Båda är redan bland de 30 främsta i världen och en seger här ger en framskjuten placering.

Hur påverkar en eventuell förlust deras karriärer?

– En förlust för Granat skulle innebära en hård väg tillbaka eftersom han redan har förlorat en match. Men han är ung och det är inget snack om att det finns tid att ta sig tillbaka. För Otto skulle en förlust inte vara lika allvarlig, men naturligtvis ett klart steg bakåt.

Varför ska man titta på den här fajten?

– Jag tror att det kan bli en klassiker. Jag nämnde Adrians slagstyrka, men man ska inte förringa Ottos kraft heller. Båda kan slå hårt och jag tror att det här blir en höjdare till fajt. Men det vore roligt om det inte small direkt utan fick gå ett antal ronder, säger Olof Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer