Isa Tidblad Keskikangas och Patricia Axling möter varandra. Foto: Matilda Ritzén/Svenska Budo & Kampsportsförbundet

Laddat mästarmöte i thaiboxning

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport kan avslöja att det blir ett hett möte i den klassiska kampsportsgalan ”Rumble of the Kings” i Stockholm den 25 november.

Isa Tidblad Keskikangas och Patricia Axling, båda nyblivna europamästare, möts i ett mycket prestigefyllt möte.

Det blir första gången de två möts i en riktig match. Däremot har de sparrats flitigt inför stora mästerskap.

– Vi vet båda vad vi går för eftersom vi tränat tillsammans så mycket. Med så många duktiga tjejer som vi har i det här landet går det liksom inte att undvika att mötas. Jag tror det kommer bli en riktigt bra match, säger Isa Tidblad Keskikangas till SVT Sport.

Hon vann 60-kilosklassen i EM i Split i förra veckan och blev dessutom svensk mästare tidigare i år. Och hon blev världsmästare för två år sen. Däremot gick det sämre på VM i Jönköping i maj i år.

Upp och ner i vikt

Patricia Axling däremot har tagit full pott i år. SM, VM och EM-guld i 57-kilosklassen!

– Det kommer bli en match på mycket hög nivå mellan oss. Och underhållande. Med en motståndare som Isa så vet man att det blir bra kvalité på matchen. Vi kommer mötas i en vikt som blir bra för oss båda. Jag får gå upp nåt kilo och hon får gå ner...och det ska bli kul att få mötas på en stor gala i Sverige, säger Patricia Axling.

Svensk kampsport på damsidan – framför allt i thaiboxning – är stark just nu. På EM blev Sverige näst bästa nation med tre guld (Bea Malecki den tredje) två silver och ett brons. Bara Ryssland var före totalt.

– Nu är svenskor otroligt duktiga i nästan alla viktklasser. Tidigare har vi mest nått framgångar i de tyngre klasserna. Otroligt kul med den här utvecklingen. Det är många tjejer som tränar stenhårt och verkligen satsar för att bli bra. Och dom har lyckats, säger Kasra Ashhami på svenska Thaiboxningsförbundet.

Galan som fått nytt liv

Han arrangerar också galan ”Rumble of the Kings”, som legat nere några år. Men som nu alltså återuppstår (i annexet i Globen).

– Vi har haft svårt att hitta bra svenska utövare. Men efter en generationsväxling så har vi många duktiga fighters  – både på herr och damsidan -som innebär riktigt bra matcher. Extra kul med matchen mellan Isa och Patricia förstås.

Isa Tidblad Keskikangas har minnen från ”Rumble of the Kings”

– När jag började med thaiboxning var det den stora klassiska galan som inspirerade. Det största man kunde gå på. Känns stort att få gå en match där. Och det ska verkligen bli roligt att få möta Patricia. Hon är väldigt stark och duktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.