Lina Länsberg jublar efter en segermatch i Superior Challenge i Malmö 2015. Foto: Bildbyrån

UFC-svenskan Lina Länsberg vann måstematchen

Uppdaterad
Publicerad

Mycket stod på spel för MMA-fajtern Lina Länsberg på UFC-galan i Liverpool i dag.

Svenskan gick sin sista match på kontraktet och behövde prestera – då gick 36-åringen ut och besegrade amerikanskan Gina Mazany på poäng.

– Jag räknar med att de förlänger mitt kontrakt, säger hon till SVT Sport.

Länsberg är den enda kvinnliga fajtern från Sverige i världens största MMA-organisation, och gick i dag sin fjärde och sista match på kontraktet med UFC. Det slutade med seger på enhälligt domslut med siffrorna 30–27, 30–27 och 29–28.

Matchen handlade mycket om närkamp i clinchen och en strid om kontroll och dominanta positioner. När domaren särade på dem var Länsbergs sparkar det stora vapnet och sög musten ur Mazany.

– Sparkarna fungerade superbra och det kändes som att jag flyttade henne en halvmeter med varje träff. När hon tog ner mig på marken ställde jag mig lätt upp och dominerade i clinchen. Jag träffade med många armbågar och knän, säger Länsberg till SVT Sport.

– Det var kanske inte den snyggaste matchen jag har gjort, men man blir väldigt trött av att clincha. Armarna blir tunga, man kan knappt knyta händerna och det är svårt att få någon hastighet på slagen, fortsätter hon.

”Titta, hon spyr!”

I pausen mellan den andra och tredje ronden var amerikanskan märkbart illamående och hulkade kraftigt. Länsbergs tränare och pojkvän, den förre UFC-fajtern Akira Corassani, sade då: ”Titta Lina, hon spyr i en hink! Älskling, du är fantastisk”.

– Ja, det är inte skönt att få massa knän i magen, säger Länsberg och fortsätter:

– Men vi har pratat med varandra nu efteråt och tackat för matchen, då verkade hon må helt okej.

Räknar med nytt kontrakt

Lina Länsberg var rankad 14:e i världen i bantamvikt (61,2) inför matchen, en placering före sin motståndare. Hon är inte garanterad ett nytt kontrakt med UFC, men lär sannolikt ha stärkt sina aktier i dag.

Hon förbättrar nu sitt matchfacit till åtta segrar på elva proffsmatcher.

– Det vore väldigt konstigt om det inte blir en förlängning av kontraktet nu eftersom jag vinner den här matchen mot en rankad motståndare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.