Foto: TVP Sport

Boxaren Maria Lindberg föll i titelmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Boxaren Maria Lindberg, 41, förlorade nattens titelmatch mot mästaren Ewa Piatkowska.

Polskan, som boxades på hemmaplan i huvudstaden Warszawa, vann på majoritetsdomslut efter tio tuffa ronder.

– Jag är jättebesviken. Det här var en stor chans för mig, säger Lindberg till SVT Sport.

För tredje gången i karriären hade Maria Lindberg chansen att vinna ett stort världsmästarbälte. Men inte heller den här gången gick det vägen för Malmöfajtern.

Mästaren Ewa Piatkowska vann nattens titelmatch på poäng efter tio ronder. Två domare hade Piatkowska som knapp segrare, 96–94, medan den tredje tyckte att det blev oavgjort, 95–95.

Det var första gången som polskan försvarade bältet som hon vann i september 2016.

– Det var en jäkligt hård och jämn match. Man får höra poängen under matchen och efter fyra ronder var jag i ledning. Självklart är jag besviken över att förlora på domslut, säger Lindberg till SVT Sport och fortsätter:

– Som utmanare måste man vinna klart, och att göra det i världstoppen är jäkligt svårt för alla är så bra. Jag kom för att vinna och är inte nöjd, säger hon.

”Var på väg ner i backen”

Lindberg var ständigt aggressiv och pressade Piatkowska, men den sju centimeter längre polskan höll Lindberg på avstånd, använde sin jabb och fick in de renaste träffarna.

En hård träff i den femte ronden skakade om Lindberg.

– Då var jag på väg att gå ner i backen. Jag kände inte slaget, men benen vek sig. Som tur var lyckades jag hålla fast i henne, säger svenskan.

Maria Lindberg drabbades av en hjärnblödning i en amatörlandskamp mot Finland 1999 och blev sedan livstidsavstängd från att boxas i Sverige. Skånskan slutade aldrig att drömma om en proffskarriär och har efter debuten 2003 gått alla sina matcher utomlands, främst i Tyskland.

Två gånger tidigare, 2011 och 2017, har hon utmanat tyskan Christina Hammer om VM-titeln, men förlorat på poäng.

Gör sannolikt en ny satsning

Det återstår att se om Lindberg, som haft en krokig väg till världstoppen, orkar satsa igen.

– Jag får ta en funderare. Fördelen med damboxning är att det är ganska lätt att komma upp till toppen igen. Ett par segrar så är man där igen. Det finns andra världsmästare i min viktklass att utmana, säger hon.

Lindberg skrattar till.

– Förmodligen fortsätter jag väl, jag har ju inte gett upp tidigare. Det kanske blir fjärde gången gillt. Jag är inte riktigt klok så med största sannolikhet kör jag vidare, säger hon.

Totalt har Lindberg gått 22 matcher fördelat på 16 segrar, fyra förluster och två oavgjorda. Ewa Piatkowska förbättrar nu sitt facit till elva segrar på tolv matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.