För tre veckor sedan var Fan Zhendong och Ma Long Kinas hjältar efter en fantastisk VM-final i Düsseldorf. Nu riskerar de att hamna i kylan efter en protest för att stötta en ledare. Foto: Bildbyrån

Kinesiska spelare fördöms efter avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Bordtennisen skakas av en praktskandal. Världens tre bästa spelare lämnade walkover på hemmaplan i Kina och nu riskerar de inblandade hårda sanktioner. Både från det internationella förbundet – och sitt eget land.

”De inblandade kommer att få betala priset för deras obegripliga beteende”, skriver kommunistpartiets organ Folkets Dagblad.

Världens tre högst rankade bordtennisspelare, den nyblivne världsmästaren Ma Long, silvermedaljören Fan Zhendong och Xu Xin lämnade alla walkover i den andra omgången (åttondelen) i världstouren i Chengdu under midsommaraftonen.

”Vi orkar inte kämpa”

Den fjärde medlemmen i laget, Zhang Jike, fick ge upp på grund av en höftskada under torsdagen, vilket rörde flera av fansen i hallen till tårar. 

Spelarna hoppade av i protest mot att förbundskaptenen Liu Gouliang, en gammal storspelare, fick sparken förra veckan. Även ett par ledare valde att bojkotta hemmaturneringen.

”Vi orkar inte kämpa eftersom vi saknar dig så mycket, Liu Gouliang”, twittrade stjärntrion, en tweet som senare raderades. De har också bett om ursäkt.

Riskerar hårda sanktioner

På söndagen bad även Kinas bordtennisförbund om ursäkt men laget riskerar hårda sanktioner av det internationella bordtennisförbundet, ITTF.

”Det här är något som skadar ryktet och integriteten för sporten globalt. Vi ser extremt allvarligt på ärendet”, skriver ITTF och betonar att alla typer av straff kan komma att utmätas. 

”Kommer få betala priset för deras obegripliga beteende”

Det officiella Kina fördömer händelsen i hotfulla ordalag.

”Att hoppa av en turnering är inte bara okamratligt utan innebär också att de inblandade kommer att få betala priset för deras obegripliga beteende”, skriver kommunistpartiets organ Folkets Dagblad.

Med kineserna borta vann Dimitrij Ovtcharov den heltyska finalen mot Timo Boll med 4-3 (17-15, 7-11, 12-10, 11-9, 7-11, 6-11, 12-10). Ovtcharov vände underläge 6-10 i skiljeset och räddade fyra raka matchbollar då han avslutade med sex raka poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.