Erika Kinsey vann damernas höjdhopp före Sofie Skoog och Maja Nilsson. Foto: Bildbyrån

Kinsey vann SM – men får vänta på VM-besked

Uppdaterad
Publicerad

Erika Kinsey vann inomhus-SM i höjdhopp på nya årsbästat 1,92 meter, två centimeter före Sofie Skoog.

Först om några dagar får duon besked om de får tävla i VM i Birmingham om två veckor.

Både Kinsey och Skoog hoppade 1,94 i somras och det är de resultaten som de nu får försöka kvala in till inomhus-VM med. Där får bara tolv hoppare delta – och frågan är om svenskornas resultat, som är tre centimeter från kvalgränsen, räcker för att få en inbjudan från Internationella friidrottsförbundet IAAF.

– Det är bara att sätta sig på baken och vänta på vad de säger, säger förbundskapten Karin Torneklint.

”Tre nya namn till VM”

De sex namn hon tog ut inför helgens SM-tävlingar i Gävle har nu kompletterats med ytterligare tre: 60-meterslöparna Austin Hamilton och Odain Rose samt Linn Nilsson på 1 500 meter.

Utöver de nio står hoppet till inbjudningar från IAAF.

– Störst chans att få en inbjudan har nog Andreas Kramer. De vill ha 18 löpare med på 800 meter och han borde få chansen, säger Torneklint.

Torneklints höjdpunkter

Bland höjdpunkterna på SM nämner hon VM-klara Kalle Berglunds segerlopp på 1 500 meter och inte minst Khaddi Sagnias jättehopp – 6,85 – i längd. Sagnia var tidigare uttagen på 60 meter häck och som det verkar nu kommer hon att dubblera vid världsmästerskapet i Birmingham.

– Det är ett ganska bra tidsprogram med försök på häcken på fredagen och Khaddi känner att det är bra att springa ett häcklopp inför längdhoppet (på söndagen). Häcklöpningen har bidragit till att hon har blivit bättre i längd, hon har fått en bättre attack över plankan, säger förbundskaptenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.