Bilder från världscupen i Kranj, Slovenien Foto: Bildbyrån

”Det här kan etablera klättringen som sport”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan blev det klart: sportklättring blir OS-gren 2020, för första gången. ”Det här är en av de häftigaste aktiviteterna man kan hålla på med”, säger VM-sexan och Sverige-proffset Matilda Söderlund, 24.

24-åriga Matilda Söderlund är sedan flera år tillbaka klätterproffs, ett av Sveriges främsta. 2012 var hon sexa på VM, och har varit med på flera europamästerskap, senast i Chamonix, Frankrike. Hon ser mycket positivt i att klättringen blir OS-gren 2020.

– Det är fantastiskt roligt, för sporten innebär det mycket förändring. Det är jättepositivt. Det här kan etablera klättringen som sport. Det är en av de häftigaste aktiviteterna man kan hålla på med.

”Måste lägga om träningen helt”

Men Matilda Söderlund säger också att det finns vissa problem med att ha klättringen som OS-gren.

– Klättrar man inomhus handlar det om artificiella (konstgjorda) leder och väggar. Om tävlingarna ska ske utomhus är det viktigt att man värnar om naturen, att man bevarar den som det är i dag. Det är det flera klättrare som kommenterat om tidigare, säger Matilda Söderlund.

– Man kan också fråga sig lite om formatet på tävlingen, det är inte helt hundra än. Men det ska tydligen vara en kombination av alla tre grenar. Många klättrare är specialiserade på endast en, eller två. Det innebär att man måste lägga om träningen helt, och förbättra sig i den man är sämre på.

Grenarna som Matilda Söderlund pratar om är bouldering, som är friklättring på väggar som är ca fyra meter höga, ledklättring (med rep) och speedklättring. Ledklättringen är hennes favoritgren.

– Den är tuff eftersom man är uppe längre tid på väggen, samtidigt som boulderingen mer handlar om power, säger hon.

I speedklättringen handlar det om att nå toppen av väggen först. Just den klättringen är inte lika vanlig att hålla på med, menar Söderlund.

Söderlund positiv om svenska OS-chanser

Hur tror du Sverige skulle stå sig i ett OS?

– Jag är förhoppningsfull. Nästa generation börjar komma fram i dag, och de kommer starkt. Det är många juniorer som presterar bra. Kan de bara få tid att lägga om träningen så man kan prestera bra i alla tre grenar, så kan det bli bra.

Men Matilda Söderlund är själv osäker på hur hon ska göra med OS 2020.

– Vet inte hur jag känner inför det. Inom klättring som peakar du som väldigt ung. Men om jag skulle vilja ställa upp så vill jag satsa hundra procent på det. Men det är klart: en OS-medalj skulle vara det största som finns. Det lockar.

De tre klättergrenarna:

Ledklättring:

Klättraren säkrar sig med ett elastiskt rep, som fästs vid selen som går runt midjan. Det handlar om att ta sig upp för en viss led, med olika s.k. ”problem”. Längst med leden gäller det att fästa s.k. quickdraws, som fäster en karbin i repet och en mot väggen. Klättraren måste han en person som säkrar repet från marken. Så om klättraren tappar fästet spänner säkraren repet.

Bouldering:

Här klättrar man utan rep. Väggarna är bara ca fyra meter höga, vilket innebär att man inte ramlar så långt när man väl faller. Däremot är det viktigt att det finns mjuka mattor, eller s.k. ”crash pads” på marken under.

Speedklättring:

Här handlar det om att komma upp för väggen först. Väggarna kan vara mellan fem och tio meter höga, och man klättrar ”man mot man”. Man är fastspänd med rep.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.