Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elnaz Rekabi trotsade den iranska regimens uppmaning om att täcka håret. Foto: Twitter: IranIntl_En

Iranska klättraren ber om ursäkt – tävlade utan hijab av misstag

Uppdaterad
Publicerad

Det var igår som den iranska klättraren Elnaz Rekabi, 33, tävlade utan hijab på en tävling i Sydkorea. Det sågs som en protest mot den iranska regimen. I dag publicerades ett inlägg på hennes Instagram där hon ber om ursäkt till det iranska folket.

Efter att Elnaz Rekabi igår tävlade utan hijab ska hon idag ha lämnat Sydkorea för sitt hemland Iran. Enligt medier med insyn i Iran kan den tidiga avfärden från tävlingen ha varit en order av iranska myndigheter och enligt samma källor riskerar hon även att fängslas i Iran. De uppgifterna har dementerats av den iranska staten.

Elnaz Rekabis tävlande utan hijab sågs som en protest i samma anda som de som har pågått i Iran de senaste fem veckorna.

Enligt BBC Persian fråntogs Rekabi sin telefon och sitt pass av iranska myndigheter. Hennes hemresa ska ursprungligen ha varit planerad att ske imorgon onsdag, men ha tidigarelagts till imorse.

Sajten IranWire, som drivs av journalisten Maziar Bahari, menar att Rekabi kommer att föras till Evin-fängelset i Teheran.

Irans ambassad i den sydkoreanska huvudstaden Seoul skriver på Twitter att de dementerar ”alla fejkade, falska nyheter och desinformation” som rör Rekabis resa till Iran.

Efter alla ovan nämna uppgifter publicerades ett inlägg på Rekabis Instagram där hon ber om ursäkt.

”Jag ber om ursäkt för det jag gjorde för att få er att oroa er”, skriver hon bland annat.

Hon förklarar även att hon tävlade utan hijab med att det blev bråttom under tävlingen och hon skriver även att det var av misstag. I inlägget står även att hemresan genomfördes enligt plan.

Även det internationella klättringsförbundet har gått ut med ett uttalande:

”Av vad vi förstår så återvänder hon till Iran och vi fortsätter att bevaka situationen. Det är viktigt att trycka på att idrottarnas säkerhet är av största vikt för oss”, skriver de bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.