Puman klättrar mot OS i nya grenen

Uppdaterad
Publicerad

På OS i Tokyo kommer fem nya sporter göra entré. Sportklättring är en av dem och där hoppas en svensk finnas med. SVT Sport har träffat Hannes Puman.

Han hade redan vunnit junior-SM och junior-NM när han mötte den internationella eliten första gången på Europacupen.

– Då trodde jag ju att det skulle gå ganska bra men jag kom näst sist och fattade liksom, oj, jag är ganska dålig, skrattar Hannes Puman.

Ja, han heter faktiskt så. Ett passande man för en klättervirtuos.

Puman blev juniorvärldsmästare i grenen lead ( man klättrar en led på en högre vägg säkrad med rep) för fyra år sedan, som 17 åring. Nu är han 21 år och målet är OS i Tokyo.

– Absolut men det kommer bli väldigt svårt att ta sig dit.

Vad blir de största utmaningarna?

– Det är ju tre grenar, bouldering, lead och speed. Och närmaste speed-väggen finns i Tyskland. Det är ju en tredjedel av tävlingen som jag inte kan träna på hemma.

– Men om jag lyckas med träningen så kommer jag komma dit, säger Puman.

De 20 bästa damerna och herrarna får en OS-biljett.

Mer om Pumans väg mot OS i reportaget i spelaren ovan

Fakta sportklättring

Bouldering

Bouldering har fått sitt namn från engelskans ord för stenblock (=boulder). Klättraren väljer en väg upp över blocket/väggen och denna väg kallas inom bouldering för ett problem. Problemet/väggen är ca 3-4 meter hög och kan innebära allt från en till flera förflyttningar beroende på hur många grepp och fotplaceringar som utnyttjas. I bouldering används inte rep utan som skydd har man mattor att landa på (så kallade crashpads eller specialkonstruerade gymnastikmattor). I tävlingssammanhang brukar man köra kval och final, oftast med 6 problem i vardera. Klättraren har ca 6 min på sig på varje problem och valfritt antal försök. Det finns olika poängsystem men generellt gäller att den som klarat flest problem vinner. Sedan skiljer man även prestationerna åt utifrån hur många försök som behövdes samt hur långt man kom, om man nu inte klarade hela problemet.

Lead

I lead (kallades tidigare svårighet) klättrar man en led på en högre vägg säkrad med rep. Leden blir allt svårare ju längre upp man kommer och segrar gör alltså den som kommer längst. Klättraren ”leder” dvs. säkrar sig själv vid olika punkter på sin väg upp för väggen. På tävling körs ofta två kvalleder som alla får klättra och de bästa går därefter vidare till final. Finalen klättras ”onsight”, dvs. den som klättrar har ingen information om leden mer än vad denne kan se från marken. Man har alltså inte sett någon annan klättra leden och vet inte på förhand vilka grepp som är bra osv. Man vet heller inte hur det gått för de som klättrat innan. Kval klättras ofta ”flash” vilket innebär att man får se andra klättra leden innan man själv gör det.

Speed

Speed är den gren som kanske är lättast att förstå för en utomstående. Här klättras en lätt led på topprep och det gäller att göra detta så snabbt som möjligt. Ofta kör man med utslagning, dvs. två klättrare klättrar samtidigt på identiska leder och den som är snabbast går vidare till nästa omgång.

Källa bergsport.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.