Foto: Bildbyrån

Joshi Helgesson lägger av – tre månader innan OS

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader kvar till OS.

Då lägger Sveriges bästa konståkare av – bara 24 år gammal.

–  Jag har inte utvecklats i den takt jag velat eller behövt, säger hon till SVT Sport.

Joshi Helgesson har haft en tungt år bakom sig. Under varken VM eller EM fick 24-åringen till det – och mitt i jakten på en plats till vinterns OS i Pyeongchang väljer hon att sluta med konståkningen.

– Det har varit ett beslut som vuxit fram under en tid. I sommar har det gått bra på träningar, men sen har jag inte fått ut det på tävling. Det har varit frustrerande, säger hon till SVT Sport.

– Jag har hela tiden vetat att detta är min sista säsong. För att få OS-platsen hade jag behövt prestera mycket mer. Nu när jag inte visat det på tävling, så går det inte.

Misslyckad flytt till Kanada

Under hela sin karriär har hon tränat med äldre systern Victoria. 2015 la Victoria av, vilket innebar stora förändringar för Joshi. Hon lämnade Tibro för en storsatsning i Kanada och fick möjlighet att träna för några av världens bästa coacher, men resultaten uteblev.

I januari hamnade Helgesson för första gången utanför topp tio på EM, och på VM i mars missade hon finalen efter ett fall i det korta programmet. I somras flyttade hon hem till Sverige igen, men har ändå inte fått en positiv vändning.

– Jag vet ingen orsak till varför. Jag har alltid gjort min bästa och mitt yttersta. Jag ångrar inget, jag har gjort allt jag kunnat och det är jag nöjd med, säger Helgesson.

– Det är lite tråkigt att inte tävla mer, men samtidigt är jag lättad då det är något jag tänkt på länge. Det känns rätt för mig.

”Tråkigt att inte få ett riktigt avslut”

När det blev dags för Sverige att OS-kvala fick Matilda Algotsson chansen istället för Joshi – och ordade också platsen till Sverige.

Har Algotssons framgångar påverkat ditt beslut?

Verkligen inte. Vi har kört nästan varje pass ihop och sporrat varandra.

Vad som händer framöver är inte klart.

– Just nu ska jag hjälpa till lite i klubben, och landa lite i det här. Sen vet jag inte.

Fakta Helgesson

Resultat i EM

2012: 10:a.

2013: 8:a.

2014: 9:a.

2015: 4:a (bilden).

2016: 9:a.

2017: 14:e.

Resultat i VM

2011: 15:e.

2012: Deltog ej.

2013: Deltog ej.

2014: 14:e.

2015: 14:e.

2016: 30:e.

2017: 26:a.

Joshi Helgesson har aldrig deltagit i OS.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.