Tufft för Östlund i EM-finalen – rasade i resultatlistan

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga Anita Östlund visade inga nerver under kortprogrammet – men i det fria programmet spökade de desto mer. Inte mycket gick svenskans väg den här kvällen i Moskva och hon rasade i resultatlistan.

En tvekande Östlund föll på sin inledande trippel flip. Hon avbröt en trehoppskombination och fick inte sin trippel lutz godkänd. Sin trippel toeloop lyckades hon inte alls visa upp. När musiken tonade ut visade tv-kamerorna en mycket olycklig Östlund som tröstades i kiss-and-cry-hörnan. 89,10 poäng (145,14 totalt) var inte vad talangen vare sig hade trott eller hoppats på. Inför finalen låg hon på sjätte plats – nu slutade hon på sjuttonde.

– Jag blev besviken på mig själv, jag vet ju att jag kan grejerna, men det är bara att jobba vidare, säger hon till SVT Sport.

– Jag hade ganska bra självförtroende när jag gick ut. Men jag föll på första hoppet, kanske var det då jag blev mer nervös.

”Lärdomar att ta med mig”

Trots allt kan Östlund se tillbaka på en avklarad seniordebut på de stora scenerna.

– Det känns skönt, jag har mycket lärdomar att ta med mig från den här tävlingen, fina minnen, och kortprogrammet var bra.

Joshi Helgesson, som lade skridskorna på hyllan inför denna säsong, tror också att EM var en viktig erfarenhet för Östlund.

– Nu vet hon hur det känns att vara i hetluften, det är bara bra för henne. Även om det inte gick som hon ville kan hon ändå ta med sig mycket härifrån, säger hon i SVT:s konståkningsstudio.

Vann gjorde 15-åriga Alina Zagitova efter ett fantastiskt friprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.