Clara Ternström and Anna Högdal. Foto: Bildbyrån.

Sverige tillbaka på VM i konstsim: ”Stort för svenskt konstsim”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 24 års frånvaro av svenska deltagande i konst-sim i par i VM-sammanhang var det under fredagen dags för Anna Högdal och Clara Ternström i bassängen när VM i Budapest inleddes.

– Det känns helt fantastiskt, det var jättekul att få simma i den här arenan det kändes som att kroppen var med och vi simmade bra, säger Anna Högdal till SVT Sport.

Högdal och Ternström inledde sitt VM med det tekniska programmet och fick poängen 71.01 och placerade sig på en 24:e plats av totalt 32 startande par. Placeringen räckte inte till final men ett stort steg för svenskt konstsim att återigen vara tillbaka i VM-sammanhang.

– Det betyder jättemycket, det är väldigt stort för svenskt konstsim att få vara tillbaka, över 20 år sen senast. Det är väldigt stort och vi har jobbat mycket för det, berättar Clara Ternström.

”Vi hade hoppats på lite högre”

Paret har ett personbästa i det tekniska programmet på 71,9 så dagens poäng var en liten bit ifrån men VM-debutanterna ser positivt på framtiden.

– Vi hade hoppats på lite högre men det ligger helt i linje med vad vi brukar få så det är ju inte lågt el så, men det är just det att vi har ju inte varit här förut. Det är första gången, domarna har inte sett oss så att så nu får vi bara hålla i och fortsätta komma och visa att Sverige platsar här, säger Anna Högdal.

På tisdag väntar det fria programmet för den svenska duon som redan nu ser fram emot nästa VM-start.

– Det fria programmet har vi simmat lite längre och är lite mer bekväma med och där brukar vi prestera bättre än i det tekniska. Så att ha presterat så här bra i det tekniska ger ju en jättebra känsla. Det tar vi med oss in i det fria  och hoppas att vi kan prestera ännu bättre där, säger Högdal.

Öppnade hela VM med personbästa

För Clara Ternström var det en intensiv första dag på VM. 20-åringen simmade även individuellt – tekniskt solo. Ternström gick ut som första startande och inledde därmed hela VM i konstsim. Hon tog sig inte till final men noterade ett personligt rekord, 72,23 i VM-debuten. En poäng som gav en 20:e plats totalt.

– Det är jättekul och jättestort, väldigt kul att få öppna hela VM så det var häftigt, säger Clara Ternström till SVT Sport.

Clara Ternström tävlar på måndag i det fria solo programmet.

Arkiv: Svensk duo uttagen till konstsim-VM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.