Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

Svimmade i VM-bassängen – räddades av tränare

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dramatiskt under sim-VM i Budapest. Under konstsimmets individuella final svimmade amerikanskan Anita Alvarez i vattnet.

Konstsimmaren Anita Alvarez fick räddas från botten av en bassäng av sin tränare, Andrea Fuentes, efter att ha svimmat under VM i Budapest.

Fuentes hoppade i för att rädda amerikanskan, som sjunkit till botten av bassängen efter sitt framträdande i onsdagens final.

– Det var verkligen läskigt. Jag var tvungen att hoppa i för badvakterna gjorde det inte, säger Fuentes till Marca.

Fuentes dök ner till botten och drog upp Alvarez till ytan innan hon fick hjälp att ta henne upp på land.

– Jag var rädd för att jag såg att hon inte andades, men nu mår hon bra.

– Det kändes som en timme. Jag sa att det inte stod rätt till, jag skrek på badvakterna att hoppa i vattnet, men de hörde mig inte eller så förstod de inte vad jag sade. Hon andades inte så jag simmade så fort jag kunde, som om det var en OS-final, säger Fuentes som har fyra medaljer från OS.

Lugnande besked kring Alvarez: ”Allt är normalt”

Det amerikanska laget skriver i ett uttalande på sociala medier att Alvarez mår bra efter omständigheterna.

”Läkare har undersökt det viktigaste och allt är normalt: hjärtrytm, syre, blodsockernivå, blodtryck et cetera... Anita känner sig bra nu och läkarna säger att hon är okej”.

Anledningen till att hon svimmat ska vara att hon tog ut sig för mycket under sitt nummer, samma sak har hänt tidigare.

– Detta hände henne en gång förra året under kvalet till OS. Innan dess har hon haft sporadiska problem med att svimma, men aldrig under tävling, säger Alyssa Jacobs, det amerikanska lagets talesperson.

Alvarez har ännu inte stängt dörren till att tävla i fredagens lagtävling.

– Anita är okej och vilar i dag. Hon har utvärderats både av vår lagläkare och evenemangets medicinska personal. Just nu har hon en sista tävling under VM 2022 kvar. I morgon kommer vi att besluta om hon känner sig redo att tävla i morgon om hon får läkarvård, säger Jacobs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.