Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska folket: Bojkotta mästerskap om Ryssland tillåts delta Foto: Bildbyrån

Svenska folket: Bojkotta mästerskap om Ryssland tillåts delta

Uppdaterad
Publicerad

Ska Ryssland tillåtas delta i framtida idrottsmästerskap?

Det är en het potatis internationellt.

Men svenska folkets åsikt är tydlig:

Tillåts Ryssland delta borde Sverige bojkotta dessa mästerskap.

En opionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Sport visar att en majoritet (56 procent) är för en svensk bojkott av mästerskap ifall Ryssland tillåts delta. Endast 25 procent av de tillfrågade anser att Sverige inte bör bojkotta.

– Jag tycker kanske att det är naturligt att ganska många reagerar på det sättet, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, men förklarar i nästa andetag att det i dagsläget inte är aktuellt för RF att rekommendera några bojkotter:

– Vi bojkottar om FN och EU har bestämt det. Och det gör vi för att det är samma regler som när svenska företag exporterar varor och så vidare. Det vore konstigt om idrotten skulle gå längre än politiken.

RF-ordföranden: ”Är emot det”

Björn Eriksson är dock tydlig i sin åsikt gällande ryskt deltagande i internationella idrottsmästerskap.

– Jag är emot det. Och vi har gjort en gemensam nordisk proklamation där de nordiska riksidrottsförbunden och olympiska kommittéerna där vi förklarat att vi tycker att det är fel. Vi tycker att IOK har fel i sin rekommendation. Men om det blir så att det genomförs, att Ryssland får delta, då kommer vi nog delta i olympiska spel.

IOK-chefen: ”Ingen lösning”

IOK-chefen Christophe Dubi anser dock att bojkotter är en dålig idé.

– Bojkott är ingen lösning. Om du tittade på Australian Open senast så möttes ryska och ukrainska spelare, och det var en belarusiska som vann turneringen. De skakade hand och kramades. Det visar att idrottsplanen är en plats där man kan mötas på ett vänskapligt och respektfullt sätt, även om ens länder är i krig. säger han, och fortsätter:

– Det är är där vi enar världen. Det är vårt uppdrag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Enkätresultatet

Bör Sverige bojkotta mästerskap där ryska idrottare tillåts delta?

Ja: 56%

Nej: 25%

Vet ej: 19%

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.