Foto: Bildbyrån

Diggins snuvade svenskorna på guldet

Uppdaterad
Publicerad

Jessie Diggins snuvade Frida Karlsson och Ebba Andersson på guldet på 10 km fritt i VM i Planica. Det blev silver och brons för svenskorna.

– Jag är emotionellt dränerad, säger Diggins.

Det var länge en stenhård kamp men vid 7,7 km skaffade sig Diggins det nödvändiga övertaget och kunde ta sitt första individuella VM-guld. Aldrig tidigare har en åkare från USA tagit ett individuellt guld på VM. Därmed bröts den svenska guldsviten som stannade vid tre raka inledande damguld.

– Jag känner mig emotionellt dränerad. Det har varit många glädjetårar. Det är många känslor, säger Diggins till SVT Sport.

De amerikanska åkarna kommer till Europa i november och lämnar sina nära och kära kvar på hemmaplan i flera månader.

–  Det är väldigt tufft. Men de stöttar verkligen mig, och det betyder mycket. Det ger mig extra motivation, säger Diggins.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Diggins startade en minut bakom Karlsson

Karlsson var först av favoriterna att nå mållinjen. En minut senare startande Diggins kunde ta ledningen med 14 sekunders ledning. Båda låg helt utslagna i snön.

Ett par minuter senare gick en trött Andersson in som trea – 19,5 sekunder efter Diggins. De sent startande norskorna kunde inte hota om medaljerna.

När guldet var klart stod Diggins och skakade medan tårarna flödade och kunde posera med en amerikansk flagga.

– Det var så coolt. Det känns som en lagmedalj. Vi har alla stöttat varandra för att komma hit, säger hon.

Andersson gick ut kontrollerat. Vid 0,9 km var hon 3,9 sekunder efter då ledande Jonna Sundling. Vid 2,2 var hon 6,6 sekunder efter ledande Jessie Diggins.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.