Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Halfvarsson åkte ihop med en åkare och blev av med staven

Halfvarsson utanför SM-pallen i comebacken

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson hade en tung dag när han gjorde comeback vid SM efter sjukdomen som följde efter Tour de Ski. Han var långt från medaljerna som sjua på 15 km fritt med individuell start. Björn Sandström tog sitt första SM-guld efter en dramatisk slutstrid.

– Det var årets sämsta lopp. Jag åker bara runt. Det är tufft men jag bryter staven efter en kilometer också. Då insåg jag att loppet var kört även om det är fel att tänka så också. Jag stannade upp och åkte bara lugnt i 200 meter innan jag får en ny stav som är för kort och med den åker jag med hela loppet, säger Halfvarsson besviket till SVT Sport från SM-veckan på Billingen i Skövde.

När Halfvarsson och flera andra VM-åkare famlade tog Björn Sandström chansen.

– Det är så jäkla skönt. Jag har haft en skitsäsong och börjat tvivla på vad man håller på med. Det är så mycket som spelar in, säger en rörd Sandström.

Sandström fick vänta i målet på Jens Burman och Gustaf Berglund som hotade i spåret. Med 900 meter kvar var fyra åkare samlade inom två sekunder.

KLIPP: Björn Sandström var en glad vinnare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Burman besviken tvåa

– Det är ändå en besvikelse. Jag vill att det ska gå fortare. Kan trycka på men det går inte tillräckligt fort. Jag behöver en nivå till, säger Burman, med VM-perspektiv, som grejade silvret med en tiondels marginal till trean Jonas Eriksson. Fredrik Andersson missade pallen med en ynka sekund.

Calle Halfvarsson tog ledningen vid 1,0 km men bara 600 meter senare hade han halkat ner till 63:e plats och var då 16,5 sekunder efter täten efter stavbrottet där han krokade ihop med en annan åkare. Det var stora klungor i spåret när 130 åkare kom till start.

Han åkte uppgivet över mållinjen

– Det gnistrar inte om honom i dag men han får en genomkörare. Efter sjukdom kan det ta ett par tävlingar att nå en bra nivå, säger experten Anders Blomquist.

Till resultaten.

RESULTAT

Skidor, herrar, 15 km (f)

1) Björn Sandström, Piteå, 31.47,4

2) Jens Burman, Åsarna, +5,3

3) Jonas Eriksson, Mora, +5,4

4) Fredrik Andersson, Piteå, +6,4

5) Gustaf Berglund, Mora, +7,7

6) Karl-Johan Westberg, Borås, +22,5

7) Calle Halfvarsson, Sågmyra, +24,5

8) Simon Stenberg, Umeå, +27,1

9) Viktor Brännmark, Piteå, +31,2

10) Nils Bergström, Rehn, +33,9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.