19:e SM-guldet för Åsarna

Uppdaterad
Publicerad

Åsarna IK såg länge ut att få det tufft i herrarnas stafett. Men på den sista sträckan tog Jens Burman tag i taktpinnen och både kom ikapp och drog ifrån Mora och Umeå.

I mitten av den andra sträckan låg Åsarna nära 20 sekunder bakom Mora och Umeå som dragit ifrån övriga lag. Då skruvade Tiio Söderholm upp tempot, och i växling till sista sträckan var avståndet nere i nio sekunder. Ett avstånd som skulle visa sig inte vara några problem för Jens Burman på sista sträckan.

Jens Burman tog snabbt igen den luckan som Mora och Umeå hade i sista växlingen, och drog sedan snabbt ifrån rejält. I mål var Åsarna helt överlägsna, 31.1 sekunder före tvåan Umeå och 34 sekunder före trean Bore.

”Det kändes ganska kontrollerat”

När Jens Burman kom ikapp redan på första varvet på tredje sträckan så gick han förbi och drog ifrån direkt.

– Jag tänkte att de skulle vara trötta i den där backen, och att det bara var att fortsätta köra så att de inte kunde ta rygg på krönet, för då kanske de har lättare att hänga med, säger han.

Även om det var ett stort avstånd ner till tvåan när Burman gick in på andra varvet så kände han inte att det var klart.

– Jag kände att det ska mycket till om jag ska tappa det, så det kändes ganska kontrollerat. Men man vet ju aldrig förrän på slutet. Man kan ju ramla eller vad som helst.

Åsarna tog även guld i stafetten 2018, och årets guld var det 19:e guldet.

RESULTAT

Herrarnas stafett, 3x10 kilometer

1. Åsarna IK, 1.20.57,0

2. IFK Umeå lag 1, (+31,1)

3. SK Bore lag 1, (+34,0)

4. IFK Mora lag 1, (+1.27,8)

5. IFK Mora lag 2, (+1.38,3)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.