William Poromaa avslutade världscupsäsongen med pallen. Foto: TT

Poromaa avslutade säsongen på pallen – Kläbo tangerade Johaugs rekord

Uppdaterad
Publicerad

William Poromaa var bara femma uppe vid hästskon men med fina skidor gled han bra och kunde spurta in som trea i Lahtis 20 km masstart i klassiskt. Johannes Hösflot Kläbo var överlägsen och tog 20:e segern för säsongen och tangerade Therese Johaugs rekord.

– Det smakar otroligt gott att få avsluta säsongen på topp, säger Kläbo efter sin fulländade säsong.

– Skönt att avsluta säsongen så här. Det var ingenting jag trodde på förhand. Jag har varit sjuk och haft dålig uppladdning och så kändes det inget bra under loppet, var sliten men jag krigade på. Det var bara huvudet i dag när kroppen inte fungerade, säger Poromaa till SVT Sport.

Poromaa var omgiven av sex norrmän på slutet men hade bara ettan och tvåan i världscupen, Kläbo och Pål Golberg, före sig.

Kläbo har varit hemma tre dagar det här året

Efter knappt halva loppet tryckte Kläbo till och fick en lucka men blev ganska snabbt ifattåkt av klungan. Under stort publikjubel ”Iivo, Iivo” tog hemmafavoriten Iivo Niskanen över farthållningen på andra halvan innan det var dags för Kläbos show.

Strax före stadionområdet ryckte Kläbo loss och fick den nödvändiga luckan gentemot de andra elva åkarna i tätklungan, en maktdemonstration.

– Det är den bästa säsongen jag gjort med råge och skönt att få betalt för allt slit, säger Kläbo som bara varit hemma tre dagar det här året. Han ser nu fram emot att spela golf och även följa Tour de France.

Halfvarsson fortsätter en säsong till

Calle Halfvarsson, nyss fyllda 34, var besviken efter sin 55:e-plats.

– Det var ingen höjdare, jag slet med skidorna från starten. Jag fattar inte hur de kunde gå så dåligt, William var ju pallen, säger Halfvarsson, som lovar att det blir en säsong till.

– Det ska bli mycket till för att det inte ska det bli det. Jag är där uppe ganska ofta och det motiverar mig, säger Halfvarsson.

Resultat 20 km klassiskt masstart:

1) Johannes Hösflot Kläbo, Norge, 44.13,0

2) Pål Golberg, do, +5,4

3) William Poromaa, Sverige, +6,0

4) Mikael Gunnulfsen, Norge, +6,7

5) Simen Hegstad Krüger, do, +7,9

6) Harald Östberg Amundsen, do, +8,1

7) Didrik Tönseth, do, +8,2,

8) Antoine Cyr, Kanada, +8,4,

9) Iivo Niskanen, Finland, +8,6

10) Andrew Musgrave, Storbritannien, +8,9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.